Po nekaterih podatkih naj bi sudanska vlada privolila le v opazovalno misijo ZN-a. Foto: EPA
Po nekaterih podatkih naj bi sudanska vlada privolila le v opazovalno misijo ZN-a. Foto: EPA

Predstavniki ZN-a, ki v Kartumu skušajo sudanske oblasti prepričati o nujnosti mednarodne mirovne misije v Darfurju, poročajo, da si še vedno prizadevajo za to. Sudanska vlada naj bi bolj podpirala izboljšanje misije Afriške unije v državi kot pa modre čelade, vendar pa je ravno Afriška unija pretekli mesec pozvala k čimprejšnjemu prihodu ZN-a na to območje.

Medtem je Afriška unija sporočila, da bodo odpadniške frakcije glavnih darfurskih uporniških skupin, Sudanske osvobodilne armade (SLA) in Gibanja za pravičnost in enakost (JEM), ki so doslej zavračale podpis mirovnega sporazuma, v četrtek podpisale aneks k sporazumu.

V Darfurju, kjer je bilo zadnja tri leta ubitih najmanj 200.000 ljudi, je zdaj razporejenih 7.000 vojakov Afriške unije, ki pa so slabo opremljeni in niso kos mirovnim nalogam. ZN želi pomagati pri uresničitvi mirovnega sporazuma, ki ga je maja sudanska vlada podpisala z glavno darfursko uporniško skupino.

Odziv sudanske vlade ni presenetljiv, saj so že v začetku leta v Kartumu potekale množične demonstracije proti Združenim narodom, podpirala pa naj bi jih sudanska vlada.