Foto:
Foto:
Tajvanski zagovorniki referenduma

Zakon bo veljaven, ko ga bo podpisal še predsednik Čen Šuj-bian. Referendum bo omogočal spremembo ustave, po kitajskem mnenju pa je namenjen za razglasitev neodvisnosti.

Za predlog zakona je glasovalo 114 poslancev, proti pa 96. Ker tudi po tretjem branju med poslanci ni bilo predloga o glasovanju za zavrnitev zakona, bo ta veljaven, ko ga bo predsednik podpisal. Ko bo zakon sprejet, bo omogočal razpis referenduma o občutljivih vprašanjih, kot sta sprememba imena in ustave otoka. Referendum pa po kitajskem mnenju pomeni razglasitev neodvisne države.

Kitajska grožnja z vojno

Prejšnji teden je Kitajska Tajvanu vnovič zagrozila z vojno, če bo nadaljeval aktivnosti za formalno neodvisnost. "Separatistične sile na Tajvanu bodo plačale visoko ceno, če menijo, da proti njihovi zahtevi po formalni neodvisnosti ne bomo nastopili z vojaško silo," je tedaj dejal visoki kitajski predstavnik, pristojen za Tajvan, Wang Zaixi. "Tajvanska neodvisnost pomeni vojno," je še dodal.

Kitajska ni nikoli priznala samostojnosti tega otoka v Kitajskem morju ima Tajvan za svoje zgodovinsko ozemlje. Referendum naj bi Tajvan potreboval za oblikovanje nove ustave, po kitajskem mnenju pa služi za razglasitev neodvisnosti. Tajvan je postal ločen od Kitajske po koncu državljanske vojne leta 1949, ko se je tja zatekel poraženi Čangkajškov režim.