Foto:
Foto:

Na videoposnetku, ki ga je prejel britanski časopis Sunday Times, so iraški ugrabitelji zatrdili, da je britanski talec storil samomor 25. maja, kar je leto zatem, ko so šiitski skrajneži, preoblečeni v policiste, vdrli v poslopje iraškega finančnega ministrstva v Bagdadu in ugrabili štiri varnostnike ter enega računalniškega strokovnjaka.

Zahteva po umiku vojakov
O talcih se ni vedelo nič od ugrabitve do decembra lani, ko je skupina pod imenom Islamski šiitski upor v Iraku objavila videoposnetek, na katerem je bil eden izmed talcev, za katerega se domneva, da je prav ta, ki je storil samomor. Na posnetku je bila tudi izjava ugrabiteljev, ki so v zameno za izpustitev talcev zahtevali umik britanskih vojakov iz Iraka. Februarja se je pojavil še en posnetek, na katerem drug talec poziva k izpustitvi devetih Iračanov v zameno za svobodo talcev.

Na zadnjem videposnetku so ugrabitelji krivdo za samomor talca pripisali britanski vladi, ki se ni odzvala na njihove zahteve. Na omenjenem videoposnetku se je pojavil še britanski talec z imenom Alan, ki je britansko vlado prosil, naj ugodi zahtevam ugrabiteljev.

"Fizično se ne počutim dobro. Psihološko se počutim še slabše. Hočem spet videti svojo družino," je dejal, a ni omenil samomora sojetnika. Posrednik, ki je časopisu priskrbel posnetek, je povedal, da je Jason že dvakrat prej skušal storiti samomor.

G. V.