Žalujoči so preplavili ulice Bejruta z libanonskimi zastavami in zastavami stranke Falanga, katere član je bil Ghanem. Foto: EPA
Žalujoči so preplavili ulice Bejruta z libanonskimi zastavami in zastavami stranke Falanga, katere član je bil Ghanem. Foto: EPA

Ghanem je že sedmi libanonski politik, ubit po letu 2005, ki je nasprotoval vmešavanju Sirije v libanonske notranje zadeve. Libanonska vlada je kljub umoru krščanskega politika obljubila, da bodo naslednji teden potekale volitve v parlamentu za novega predsednika države, ki bo nasledil prosirskega Emila Lahouda. A je malo verjetno, da bo do volitev dejansko prišlo, saj bi morala vlada, da bi dosegla potreben dvotretjinski kvorum, doseči dogovor s koalicijo.

Umori protisirskih politikov so zmanjšali večino prozahodne vladajoče zaveze sunitov, kristjanov in druzov v libanonskem parlamentu, ki ima zdaj 68 od 128 sedežev. Preostale sedeže zaseda šiitsko-kristjanski opozicijski blok, ki vključuje Hezbolah, in ga podpirata Sirija ter Iran.

Sirija zanika vpletenost
Damask vse obtožbe o vpletenosti v umor 64-letnega Ghanema zanika in je umor obsodil.

Libanon je bil od leta 1975 do začetka 90. let prejšnjega stoletja zapleten v krvavo državljansko vojno, med katero so regionalne velesile - predvsem Izrael, Sirija in PLO - državo uporabile kot bojišče za svoje medsebojne spore.

Sirske enote so kmalu po začetku vojne prišle v Libanon, kjer so ostale še dolgo po koncu krvavega konflikta, medtem pa je Damask v svoji sosedi dobil velik vpliv. Sirija je svoje enote umaknila leta 2005 po umoru nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja.