Uporniki so prepričani, da bi morali biti upoštevani tudi njihovi predlogi. Foto: EPA
Uporniki so prepričani, da bi morali biti upoštevani tudi njihovi predlogi. Foto: EPA
Protest v ZDA
V ZDA so pripravili številne proteste, na katerih so zahtevali rešitev krize v Darfurju. Foto: EPA

Eden izmed posrednikov v sporu med uporniki in sudansko vlado je dejal, da so možnosti za dosego dogovora polovične, že prej pa je francoska agencija AFP poročala, da glavni uporniški skupini nasprotujeta dogovoru, ki ga je predlagala Afriška unija.

Uporniški skupini Sudansko gibanje za pravičnost (SLM) ter Gibanje za pravičnost in enakost (JEM) menita, da sporazum ne vsebuje nekaterih njihovih ključnih zahtev, med katerimi je tudi razorožitev paravojaških milic džandžavid.

Predtem pa so sudanske oblasti sporočile, da so pripravljene podpisati sporazum, ki predvideva vzpostavitev začasne darfurske oblasti, ki naj bi zagotovila vrnitev beguncev in pripravo referenduma, na katerem naj bi se odločili, ali bo Darfur še naprej del treh sudanskih držav.

Sicer se sprtim stranem v Darfurju danes izteka rok, ki sta ga ZN in AU postavila za dosego sporazuma na mirovnih pogajanjih.

Dolgotrajna pogajanja
Pogajanja v nigerijski prestolnici Abuja v dveh letih niso prinesla večjega napredka, zato se je v zadnjih dneh okrepil pritisk mednarodne skupnosti na sudansko vlado in tri uporniške skupine.

Sprte strani so se ob koncu tedna pogajale še o zadnjih podrobnostih sporazuma, ki ga je pripravil AU in predvideva ustavitev nasilja ter delitev oblasti in dohodkov, pravijo diplomati. Vladna stran je bila pripravljena na podpis sporazuma, vendar pa je zahtevala popravek določila, ki zahteva razorožitev arabskih milic.

Uporniki pa želijo spremeniti zahtevo po vključitvi njihovih sil v sudansko vojsko, zato se o podpisu trenutno pogovarjajo med seboj, kar pa ni lahko, saj si niso edini. Uporniki imajo glavne zadržke glede neizpolnitve njihovih zahtev po položaju sudanskega podpredsednika in vzpostavitvi pokrajinske vlade.

Protesti v ZDA
Zaradi nevzdržnih razmer v Darfurju v več mestih po ZDA potekajo protesti, ki jih je organiziralo več kot 160 verskih in humanitarnih organizacij, podprl pa jih tudi predsednik George Bush, eden redkih državnikov, ki je razmere v Darfurju označil za genocid.

ZDA so sporočile, da bodo v mednarodni skupnosti prevzele vodilno vlogo pri reševanju krize, v četrtek pa je Bush napovedal nove sankcije za tiste, ki pomagajo pri genocidu v Darfurju. Države članice Nata so na petkovem srečanju v Sofiji napovedale povečanje svoje prisotnosti v Darfurju, vendar le za podporo naporom ZN-a in AU-ja.

Razmere vse hujše
Spopadi v Darfurju potekajo od februarja leta 2003, do zdaj pa je bilo ubitih 200.000 ljudi, okoli dva milijona pa jih je moralo zaradi napadov arabskih milic, ki naj bi jih podpirala sudanska vlada, zapustiti domove in se zateči v številna begunska taborišča, ki ležijo ob meji s Čadom in tudi na drugi strani meje.

Svetovni program za hrano (WFP) je pred dnevi opozoril na drastično pomanjkanje sredstev, s katerimi zagotavljajo hrano za begunce, in napovedal znižanje pomoči za polovico, če države donatorke ne bodo hitro ukrepale in zagotovile financiranja.