Gerard Depardieu. Foto: AP
Gerard Depardieu. Foto: AP

“Nikdar me ne boste videli sodelovati v lovu na čarovnice. Sovražim take zadeve,” je dejal Emmanuel Macron za kanal France 5, ko so ga vprašali, kakšne so možnosti, da bi v luči igralčevih seksističnih opazk v novem dokumentarnem filmu odvzel Depardieuju državniško legijo časti.

“Sem velik občudovalec Gerarda Depardieuja; izjemen igralec je. Genij svoje umetnosti. Ime Francije je ponesel po vsem svetu. In to pravim kot predsednik in kot državljan, Francija je ponosna nanj,” je še zatrdil.

Kritiki so obsodili Macronove izjave kot “odvratne", Sophie Bussiere, predstavnica opozicijske stranke Zelenih, pa je predsednika oklicala za “promotorja kulture posilstev".

Več ključnih osebnosti iz sveta filma in televizije se je izreklo, da ne bodo več delali z Depardieujem po tem, ko je bil ta mesec na javni televiziji predvajan dokumentarni film Depardieu: Padec ogra.

Film prikazuje posnetke Depardieuja na potovanju v Severno Korejo leta 2018 ob 70. obletnici te izolirane države. 74-letni igralec, ki je odpotoval v Pjongjang s televizijsko ekipo in je vedel, da ga snemajo, je ženske obkladal z obscenimi komentarji, vztrajno spolno nadlegoval prevajalko in s seksualnimi opazkami komentiral jahaški nastop otroka v konjeniškem centru.

Ustvarjalci dokumentarca so intervjuvali tudi igralko Charlotte Arnould, ki je pred petimi leti Depardieuja ovadila posilstva in spolnega napada, kar se je zgodilo dvakrat na njegovem domu v Parizu leta 2018, ko je bilo njej 22 let, Depardieuju, prijatelju njenega očeta, pa 70. Proti Depardieuju so uradno preiskavo sprožili leta 2020, preiskava še poteka, igralčevi odvetniki pa vse obtožbe zanikajo.

Emmanuel Macron na udaru. Foto: Reuters
Emmanuel Macron na udaru. Foto: Reuters

Francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak je dejala, da je Depardieu osramotil Francijo s svojimi opazkami v dokumentarcu glede žensk in deklet. Kot je še sporočila, poteka proti igralskemu veteranu disciplinarni postopek za odvzem legije časti.

Tudi Hollande proti Macronu

A Macron meni drugače: “Ne odvzameš nekomu kar tako legije časti na podlagi poročila.”

Kot je še dodal, nagrada, najprestižnejše državniško odlikovanje v Franciji, ki ga je Depardieu prejel leta 1996, “ni moralno orodje”. Po Macronovem mnenju bi morali počakati na sodni postopek, češ da je pomembno, da se tudi v primeru Depardieuja ohranja domnevo nedolžnosti, dokler se mu ne dokaže krivde.

A predsednikove izjave glede tega, kako je Francija ponosna na Depardieuja, so sprožile ogorčenje na levici, pa tudi med odvetniki in aktivisti, poroča Guardian.

François Hollande, nekdanji predsednik iz vrst Socialistov, je bil za France Inter oster: “Ne, nismo ponosni na Gerarda Depardieuja, ko pa, ob opazovanju 12-letnice na konju, dekle obravnava kot spolni subjekt."

Hollande je povedal, da bi se moral Macron, ki si je za eno od prioritet zastavil končati nasilje nad ženskami, vzdržati komentarja in raje spregovoriti o ženskah kot pa o Depardieujevem statusu igralca.

Anne-Cecile Mailfert, predsednica francoske Fundacije za ženske, je za BFMTV Macronove komentarje označila za “sramotne, gnusne in iz drugih časov”. Po njenem mnenju predsednik ni pokazal nobenega spoštovanja do žensk, ki so spregovorile proti vplivnim moškim, in skuša načrtno odvrniti pozornost od političnega spora glede svoje nove priseljenske zakonodaje.

Depardieu je bil eden od približno 250 tamkajšnjih francoskih in mednarodnih osebnost. Foto: EPA
Depardieu je bil eden od približno 250 tamkajšnjih francoskih in mednarodnih osebnost. Foto: EPA

Muzej po 40 letih odstranil Depardieujevo lutko

Medtem je muzej voščenih lutk Grevin iz svoje zbirke odstranil Depardieuja. Za to se je odločil na podlagi negativnih odzivov obiskovalcev in komentarjev na družbenih omrežjih, ki so jih vzbudile igralčeve nedavne seksistične izjave v novem dokumentarcu.

Na francoski televiziji so ta mesec predvajali dokumentarec, v katerem je Depardieu podal več seksističnih komentarjev. Francoski igralec, ki je bil sicer leta 2020 obtožen posilstva, spolnega nadlegovanja in napada pa ga je v preteklosti obtožilo več kot deset žensk, se je tako znova znašel v središču pozornosti. 74-letnik je oktobra zavrnil vse obtožbe, pred kratkim se je odzvala tudi njegova družina, ki je obsodila "zaroto brez primere" proti igralcu.

Čeprav nobeno sodišče še ni izreklo sodbe proti igralcu, ki z več kot 200 filmskimi vlogami velja za ikono francoske kinematografije, so se v zadnjem času številni oddaljili od njega. Enega od zadnjih ukrepov proti igralcu po predvajanju dokumentarnega filma z njegovimi spornimi izjavami je bila odstranitev voščene lutke v naravni velikosti francoskega igralca iz pariškega muzeja voščenih lutk Grevin. Tam je bila na ogled od leta 1981, Depardieu je bil eden od približno 250 tamkajšnjih francoskih in mednarodnih osebnosti.

Kot so sporočili iz muzeja, so lutko odstranili zaradi negativnih odzivov obiskovalcev in komentarjev na družbenih omrežjih.

"Igralčevo vedenje sramoti Francijo"

V belgijskem mestu Estaimpuis so Depardieuju že odvzeli naziv častnega občana, kanadska pokrajina Quebec mu je odvzela najvišje odlikovanje. Kot razlog so navedli igralčeve "škandalozne" komentarje na račun žensk v dokumentarcu. Prav tako je francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak dejala, da igralčevo vedenje sramoti Francijo, in opozorila, da bi mu lahko odvzeli legijo časti, največje francosko državno odlikovanje.

Macron je leta 2017 odvzel legijo časti hollywoodskemu mogotcu Harveyju Weinsteinu, potem ko je bil ta obtožen več primerov spolnega nadlegovanja in posilstva.