Trenutno je v Iraku rekordnih 168.000 ameriških vojakov, potem ko je Bush v začetku leta ukazal povišanje njihovega števila. Foto: EPA
Trenutno je v Iraku rekordnih 168.000 ameriških vojakov, potem ko je Bush v začetku leta ukazal povišanje njihovega števila. Foto: EPA
General Petraeus in veleposlanik Crocker
General in veleposlanik sta po pričakovanjih predstavila razmere v Iraku. Foto: Reuters

Za zmanjšanje števila enot se je predsednik odločil na predlog poveljnika ameriških sil v Iraku generala Petraeusa. Ta je skupaj z ameriškim veleposlanikom v Iraku Ryanom Crockerjem kongresu zagotovil, da strategija, vpeljana februarja, deluje in da so bili vojaški cilji v glavnem izpolnjeni.

Ob tem je opozoril, da bi prezgodnji umik imel uničujoče posledice. Bush naj bi kot glavni pogoj za umik vojakov oz. zmanjšanje njihovega števila postavil nadaljnji napredek v Iraku.

Demokrati znova zelo kritični
Na generala Petraeusa in veleposlanika Crockerja se je med nastopom v kongresu usulo veliko kritik, predvsem demokratov oz. tistih, ki nasprotujejo vojni v Iraku. Demokratski senator Joseph Biden, ki predseduje odboru za mednarodne odnose, je dejal, da jim z vojaškimi okrepitvami ni uspelo spodbuditi sprave med suniti in šiiti. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je generalu Petraeusu namenila ostre besede: "Zdi se mi, kot da general Petraeus predstavlja vsaj 10-letni načrt o ameriški prisotnosti v Iraku."