Eden od protestov proti nasilju nad ženskami, in sicer v Milanu. Foto: Reuters
Eden od protestov proti nasilju nad ženskami, in sicer v Milanu. Foto: Reuters

Giulia Cecchettin, katere truplo so zavito v črne plastične vreče našli na dnu jarka v Vigonovu pri Benetkah, je verjetno umrla v noči na 11. november.

Posnetki nadzornih kamer kažejo, da jo je njen nekdanji posesivni fant Filippo Turetta najprej brutalno pretepel na parkirišču, ji nato usta prelepil z lepilnim trakom in jo odpeljal v industrijsko cono, kjer jo je ponovno napadel.

Po tednu dni iskanja so organi pregona našli njeno truplo, na katerem so bili znaki brutalnega umora. Policija je izdala mednarodni nalog za prijetje prav tako 22-letnega Turette, ki so ga teden dni pozneje aretirali blizu nemškega Leipziga. Nemški organi naj bi ga danes izročili Italiji.

Umor je spodbudil proteste po vsej Italiji. Tudi danes, na mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, se v številnih mestih napovedujejo nove demonstracije, zvrstilo pa se bo tudi več drugih dogodkov, od procesij in tekov do sedečih stavk, na voljo pa bodo tudi brezplačni ginekološki pregledi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italija še vedno globoko patriarhalna država

Po besedah Elise Ercoli, direktorice italijanske nevladne organizacije Differenza Donna, ki se bori proti nasilju na podlagi spola, je razlog za nasilje nad ženskami pogosto ta, da jim partner zameri njihovo neodvisnost ali uspešnost. "V toksičnem razmerju je za nasilne moške najbolj neznosno, če so ženske uspešnejše od njih," je pojasnila in poudarila, da je Italija še vedno globoko patriarhalna država.

Podatki italijanskega notranjega ministrstva kažejo, da je bilo letos v Italiji ubitih 106 žensk. Od tega naj bi jih 55 ubili njihovi partnerji ali nekdanji partnerji.

Združeni narodi so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal namreč dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Umor sprožil val protestov po Italiji