John je med sojenjem priznal, da je atentatorjem priskrbel vozila in druge vire, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

John je pred izrekom kazni prosil za milost in vztrajal, da ni nikoli želel, da bi bil Moise ubit, ampak ga je le hotel privesti pred sodišče zaradi slabega vodenja države. Trdil je, da so atentat hoteli drugi zarotniki, sam pa se je bal, da bi ubili še njega.

Zaradi umora Moisea so v ZDA doslej na dosmrtni zapor obsodili že poslovneža z dvojim državljanstvom Haitija in Čila Rodolpheja Jaara in upokojenega kolumbijskega vojaškega častnika Germana Rivero. Atentat je izvedlo okrog 20 vojaško izurjenih Kolumbijcev.

ZDA imajo pristojnosti za pregon v primeru, ker se je zarota deloma spletla na Floridi, kjer je velika skupnost Haitijcev.

Haiti je bil v težavah že pred umorom Moisea, nato pa je zapadel v še hujšo krizo. Državo obvladujejo ulične tolpe, po Moisovi smrti volitev še ni bilo, vrstijo se umori, ropi, posilstva in drugi zločini. V začetku leta se bo na Haiti v pomoč državni policiji odpravila varnostna misija pod vodstvom Kenije, ki je sicer dobila zeleno luč Varnostnega sveta ZN-a, vendar pa mu ni podrejena oziroma ne gre za mirovno misijo ZN-a, ampak za večdržavno misijo.