Prehod iz starega v novo leto na Kitajskem vedno zaznamuje ogromno rdeče barve, ki simbolizira srečo. Foto: EPA
Prehod iz starega v novo leto na Kitajskem vedno zaznamuje ogromno rdeče barve, ki simbolizira srečo. Foto: EPA

Zverina Nian je vedno grozna, nasilna in uničujoča, povsod se boji rdeče barve, plamena in pokov, tekne ji vse, kar ji pride pod zob.

Mateja Petrovčič o novoletni legendi
Vstop v novo leto praznujejo stari in mladi. Foto: EPA
Novoletni zmaj
Spremljevalci novoletnih procesij in sprevodov so vedno zmaji. Foto: EPA
Pomembno vlogo pri praznovanju igra tudi hrana, saj so različne jedi polne simbolike z enim skupnim imenovalcem: uspešnim in srečnim začetkom novega leta. Foto: EPA

Novo leto je za Kitajce najpomembnejši praznik, ki ga več dni praznujejo v krogu družine, zaznamujejo pa ga tudi množična slavja s tradicionalnimi običaji in vraževerji. Kakšni so običaji, ki so značilni za to najpomembnejše slavje Kitajcev, smo povprašali strokovnjaka sinologa dr. Mitjo Sajeta in mag. Matejo Petrovčič s Filozofske fakultete v Ljubljani.

Novo leto vsako leto drugače
Po tradicionalnem kitajskem koledarju traja leto 354 ali 355 dni, začetek novega leta pa se določi glede na lunine mene. Prvi dan leta tako 'pade' med 22. januar in 19. februar, odvisno od tega, kdaj je mlaj. Vsako leto je mlaj (in s tem tudi novo leto) 10 ali 11 dni prej kot leto prej, tako je letos novo leto 7. februarja, naslednje leto pa bodo Kitajci praznovali 26. januarja.

Praznovanje vesel in glasen dogodek
Petrovčičeva je povedala, da je praznovanje novega leta na Kitajskem zelo živahen, vesel in glasen dogodek. Praznujejo ga doma pred televizijo, kjer spremljajo večurni novoletni program, ali pa ga preživijo zunaj na ulici, kjer so obvezne spremljevalke slavja petarde in rakete. Mitja Saje je dodal, da po prepričanju Kitajcev petarde in rakete odganjajo zimo in zle duhove, proslave pa spremljajo tudi skupine z bobni, zastavami in akrobati, ki izvajajo tradicionalne plese levov in zmajev.

Zanimivo je, da so oblasti ponekod prepovedale spuščanje raket, da pa ne bi bili popolnoma prikrajšani za užitek, so Kitajci pokanje predvajali na radiu, kasetah in zgoščenkah.

Prehod v novo leto poln vraževerij
Kitajski prehod v novo leto zaznamujejo posebni rituali in vraževerja, ki so tesno povezani s tradicijo. Petrovčičeva je povedala, da izročilo pravi, da je nekoč živela zverina z imenom Nian, ki je konec vsakega leta privihrala med ljudi in požrla vse, kar ji je prišlo pod kremplje, Kitajci pa so se je bali, saj so bili pred njo nemočni. Nekega dne je prišel starec, ki je vaščanom svetoval, naj zbežijo na goro in se skrijejo pred to pošastjo, sam pa je ostal v dolini in se postavil Nianu po robu. Ko je zver prišla, je videla, da so na vratih hiš prilepljeni rdeči trakovi, v hišah so gorele svetilke, slišalo se je glasno pokanje, kar je zver prestrašilo, da je zbežala za vedno. Vaščani so tako vsako leto ponavljali njegova dejanja, da pošasti Nian ne bi bilo več. Običaja, ki sta se iz tega ohranila, sta pokanje in lepljenje novoletnih stihov na rdečem papirju na podboje vrat.

Tudi novoletne jedi polne simbolike
Strokovnjaka sta povedala, da namenjajo Kitajci poseben poudarek hrani, saj imajo posamezne jedi veliko simbolike, ki prinašajo srečo in obilje. Kitajci pa imajo tudi ogromno besednih iger, ki se odražajo tudi pri kulinariki. Obvezna in nespregledljiva jed so jiaoziji, pri nas jih poznamo pod imenom kitajski žlikrofi, ki simbolično povežejo zadnjo uro starega leta s prvo uro novega leta. Želje po visokem, dobrem letu izrazijo tako, da naredijo jed, ki se ji reče niangao, to so neke vrste okrogle, ploščate testenine.

Jed, ki je obvezna ob novoletnem slavju, je še huoguo ali ognjeni lonec, kar spominja na rdečo barvo in ognjevitost in je povezano z zgodbico o novem letu. Na mizi ne sme manjkati tudi riba, ki ji Kitajci rečejo yu, kar pomeni obilno, prekomerno, presežno, tako da jedo ribo zato, da bi imeli vsega na pretek. Zraven spada tudi redkvica, ki se ji reče caitou in spominja na besedo z isto izgovarjavo, in ki pomeni dobro usodo in srečo. Dolgi rezanci simbolizirajo dolgo življenje, sladica na koncu pa simbolizira sladkost novega leta, je še povedala Petrovčičeva.

Vraževerje prežema praznovanje
Poleg vsega tega Kitajci v novoletnem času ne izgovarjajo besed z zlogom "si", ker je eden od pomenov besede smrt in umreti. Prav tako verjamejo, da bodo rdeče stvari, ki jih imajo pri sebi ob vstopu v novo leto (pa tudi preostale dni leta), odgnale slabe stvari. Pred polnočjo pa morajo na svojih domovih odpreti vsa okna in vsa vrata, da v njihov dom vstopi sreča in da staro leto lahko odide.

Letošnje leto je po kitajskem horoskopu leto podgane. Saje je povedal, da Kitajci verjamejo, da so ljudje, ki so rojeni v letu podgane, premeteni in sposobni ter se vedno znajdejo v vseh situacijah. Ljudje, rojeni v letu podgane, naj bi bili zelo bistri in bodo znali v življenju ogromno doseči.

B. T.

Zverina Nian je vedno grozna, nasilna in uničujoča, povsod se boji rdeče barve, plamena in pokov, tekne ji vse, kar ji pride pod zob.

Mateja Petrovčič o novoletni legendi