Foto: EPA
Foto: EPA

V pogovoru za Reuters je regionalni direktor WHO-ja Hans Kluge pozval države, naj čim prej ukrepajo, da ne bodo preobremenile svojih zdravstvenih sistemov. Ob tem je omenil podzvrst različice omikron BA.5, ki je trenutno najbolj razširjena.

V Evropi je bilo prejšnji teden potrjenih tri milijone novih okužb z novim koronavirusom, to je polovica vsej okužb na svetovni ravni.

Višje so tudi številke hospitalizacij, ki so se v istem obdobju podvojile – vsak teden za covidno boleznijo 19 umre skoraj tri tisoč obolelih, je opomnil Kluge.

"Številke se višajo in višajo (...) v družbi, ki deluje skoraj da enako kot je prej," je pristavil in poudaril pomen t. i. epidemiološki stabilizatorji, kar po njegovih besedah pomeni spodbujanje ljudi k cepljenju s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19, saj se jeseni obetajo nove različice virusa, pa tudi k nošenju zaščitnih mask in prezračevanju prostorov.

"Te stabilizatorje moramo uvesti, da se izognemo ukrepom," je dejal in dodal, "mislim, da družba ni pripravljena na novo zaprtje"