V napadu sta umrla dva vojaka, še štirje ljudje, med njimi tudi dva dostavljavca pic, pa so bili ranjeni. Foto: EPA
V napadu sta umrla dva vojaka, še štirje ljudje, med njimi tudi dva dostavljavca pic, pa so bili ranjeni. Foto: EPA
Ranjene so odpeljali v bolnišnico v Antrimu. Foto: EPA
Eden najhujših dnevov v severnoirski zgodovini je bila nedvomno t. i. krvava nedelja, ko je bilo v spopadih leta 1972 ubitih 27 borcev za človekove pravice. Foto: EPA

Skupina je odgovornost priznala v telefonskem klicu dublinskemu časniku Sunday Tribune. Moški, ki se je predstavil kot pripadnik Južne brigade Antrima Prave Ire, je v telefonskem pogovoru navedel posebno kodo, na osnovi katere pri časniku sklepajo, da je šlo za predstavnika teroristične organizacije Prava Ira. Napad se je zgodil v Massarenu v okrožju Antrim, le 200 metrov od policijske postaje, kjer so pred kratkim pridržali in zaslišali osumljene borce.

Prava Ira je bila odgovorna tudi za teroristični napad v Omaghu leta 1998, ki je bil najhujši napad v treh desetletjih bojev na Severnem Irskem: umrlo je 29 ljudi.

Po besedah očividcev naj bi žrtvam v bazi ravno dostavili pico, ko so napadalci začeli z avtomatskim orožjem streljati iz mimovozečega avtomobila in zadeli tako vojake kot dostavljavce pice. Storilci so ranjene in padle žrtve nato ustrelili še s strelom v glavo. Usmrčena vojaka sta bila v zgodnjih 20. letih in bi morala v prihodnjih dneh odpotovati v Afganistan.

"Že kar nekaj časa nismo izgubili vojaka ali policista," je povedal David Burnside, član lojalistične Delavske stranke. "Upali smo, da so ti dnevi za nami."

Napad je britanski premier Gordon Brown že označil za "zlobnega", ob tem pa zatrdil, da ne bo "noben morilec zavrl mirovnega procesa". "Mislim, da je vsa država šokirana in ogorčena nad zlobnimi in strahopetnimi napadi na vojake, ki služijo svoji domovini. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da zagotovimo varnost Severni Irski, in zagotavljam vam, da bomo pripeljali te morilce pred roko pravice," je za BBC povedal Brown.

Zadnji napad pred 12 leti
Incident je obudil spomine na tri desetletja dolge bridke spopade med protestanti, zvestimi Veliki Britaniji, in irskimi katoličani, ki si želijo, da bi Severna Irska postala del republike Irske. Obe strani si danes delita vlado Severne Irske, zahvaljujoč sporazumu z velikega petka leta 1998 pa je na območju pretežno mirno.

Zadnji smrtonosni napad na britanske vojake sega namreč v leto 1997.

Nova trenja
A napetosti so se v zadnjih dnevih znova obudile. Pretekli teden je Hugh Orde, načelnik severnoirske policije, poklical britansko obveščevalno službo, da jim pomaga raziskati "povečano dejavnost" odpadniških republikanskih skupin.

A vodje Sinn Feina - nekdanjega političnega krila Irske republikanske armade (IRA) - so svarili pred prihodom takih sil, češ da bi njihova prisotnost vzbudila slabe občutke med katoličani.

K. S. /K. T.