V Abuji poteka sedmi krog pogajanj v dveh letih, na katerih sodelujejo uporniki in sudanska vlada. Foto: Reuters
V Abuji poteka sedmi krog pogajanj v dveh letih, na katerih sodelujejo uporniki in sudanska vlada. Foto: Reuters
Darfurski uporniki
Pogajanja o Darfurju so zapletena in dolgotrajna saj se z vlado pogajajo tri uporniške skupine, ki med seboj pogosto niso enotne. Foto: EPA
Protest v Washingtonu
Protesta v Washingtonu sta se udeležila tudi igralec George Clooney in njegov oče, ki sta pred kratkim obiskala Darfur in se na lastne oči prepričala o nevzdržnih razmerah. Foto: Reuters

Predlog mirovnega sporazuma, ki ga je oblikoval AU, je pripravljena sprejeti sudanska vlada, še vedno pa imajo zadržke tri uporniške skupine iz Darfurja, saj niso izpolnjene njihove glavne zahteve po razorožitvi provladnih arabskih milic džandžavidov in vključitvi upornikov v sudansko vojsko.

Džandžavidi so obtoženi napadov na vasi v Darfurju, med katerimi naj bi zagrešili številne vojne zločine predvsem nad civilisti. Razorožitev džandžavidov pa lahko predstavlja veliko težavo za vlado, saj je njihovo delovanje za arabske prebivalce Darfurja povsem zakonito.

V ponedeljek je na pogovore v Sudan je odpotoval tudi drugi mož ameriškega zunanjega ministrstva Robert Zoellick.

Uporniki obtožujejo vlado
Po sporazumu bi v Darfurju vzpostavili začasno oblast, ki bi poskrbela za vrnitev beguncev in pripravo referenduma o delni avtonomiji pokrajine. Sudanska vlada tudi nasprotuje zahtevi upornikov po oblikovanju novega položaja sudanskega podpredsednika. Uporniki so vlado obtožili, da ni pripravljena popustiti glede njihovih zahtev, s podporo predlogu sporazuma pa samo želi vršiti pritisk in na njih prenesti krivdo za morebiten vnovičen neuspeh pogajanj.

Nespoštovanje prejšnjih dogovorov
Pogajanja v nigerijski prestolnici Abuja potekajo že dve leti in so že prinesla določene dogovore, ki pa jih sprti strani kasneje nista spoštovali, zato so mnogi skeptični tudi do tokratne pripravljenosti obeh strani na konec krize. Medtem pa so razmere v Darfurju, kjer je v treh letih konflikta umrlo več kot 200.000 ljudi, vse hujše, saj humanitarnim organizacijam drastično zmanjkuje pomoči za begunce, zaradi nasilja pa je močno otežena tudi njena dostava.

Američani zahtevajo dejanja
Zaradi krize v Darfurju in nemoči mednarodne skupnosti je v nedeljo v Washingtonu protestiralo več tisoč ljudi, med njimi verski voditelji, znane osebnosti in nekateri politiki, ki so od ameriške vlade zahtevali, naj ustavi nasilje v tej sudanski pokrajini. Ameriški predsednik George Bush je bil do zdaj eden redkih državnikov, ki je tamkajšnje razmere označil za genocid.