Obsodili so jih, da so pod vodstvom izraelske obveščevalne agencije Mosad izvedli obsežne akcije proti varnosti države, je poročala iranska tiskovna agencija Mizan, ki je blizu iranskemu sodstvu.

Krivi so "vojnega zločina in korupcije zaradi sodelovanja s sionističnim režimom", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pred slabima dvema tednoma so zaradi vohunjenja za Izrael in sodelovanja z Mosadom v Iranu usmrtili moškega.

V Iranu so v zadnjih letih aretirali ali obsodili številne agente, ki naj bi po trditvah oblasti delali za tuje obveščevalne agencije, zlasti izraelske. Iran namreč ne priznava Izraela, državi pa sta že dolgo sovražnici. Njuni odnosi so se dodatno zaostrili zaradi vojne med skrajnim palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom na območju Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih organizacij za zaščito človekovih pravic, tudi Amnesty International, v Iranu vsako leto usmrtijo več ljudi kot v kateri koli drugi državi na svetu z izjemo Kitajske.

Po podatkih organizacije za zaščito človekovih pravic Iran Human Rights s sedežem na Norveškem so letos do konca oktobra v državi usmrtili več kot 600 ljudi, kar je največ v zadnjih osmih letih. Usmrtitve praviloma izvajajo z obešanjem.