Annan je zaskrbljen zaradi incidenta, ki krši resolucijo ZN-a o ustavitvi sovražnosti med Izraelom in Hezbolahom. Foto: EPA
Annan je zaskrbljen zaradi incidenta, ki krši resolucijo ZN-a o ustavitvi sovražnosti med Izraelom in Hezbolahom. Foto: EPA
Mirovniki ZN-a
Mirovna misija ZN-a Unifil bo štela do 15.000 vojakov. Foto: Reuters
Philippe Douste-Blazy
Francija, ki je v Libanon že poslala 50 vojakov, si prizadeva za trden dogovor EU-ja. Foto: EPA

Dejal je, da se premirje lahko brez problemov prekine in situacija zopet zdrsne iz nadzora. Poleg tega je opozoril, da so izraelske letalske sile že prej večkrat kršile premirje, o čemer so Annanu poročali opazovalci Združenih narodov.

Grožnje Libanona
Tudi Libanon se je na včerajšnji vpad izraelskih komandosov v Libanon in spopad s Hezbolahom odzval ogorčeno. Obrambni minister je zahteval preiskavo dogodka, sicer bo ustavil nameščanje libanonskih vojakov na jug države. Dejal pa je tudi, da bodo kaznovali vse tiste, ki bodo skušali prekiniti premirje na libanonski strani in izrazil zaupanje v Hamas, da se bodo držali prekinitve sovražnosti.

Po navedbah Izraela so komandosi skušali preprečiti tihotapljenje orožja Hezbolahu iz Sirije in Irana, operacija pa naj bi bila zgolj obrambna in naj ne bi kršila premirja. V omenjenem incidentu na vzhodu Libanona so bili ubiti trije borci Hezbolaha in izraelski vojak, dva izraelska vojaka pa sta bila ranjena.

50 francoskih vojakov že v Libanonu
V Libanon je včeraj prispelo 50 francoskih vojaških inženirjev, ki so predhodnica 200-članske francoske skupine v mirovni misiji Združenih narodov. Tako ZN kot ZDA so Francijo sicer pozvali, naj poveča svojo udeležbo.

ZN si namreč prizadeva, da bi do konca avgusta prišlo v Libanon 3.500 pripadnikov mirovnih sil, pozneje pa še preostanek 15.000-članske misije, zato je pozval evropske države, naj ponudijo več svojih vojakov. Pridružili se bodo 15.000 enotam libanonske vojske, ki naj bi prevzele nadzor nad razmerami na jugu države; ta je bil do zdaj v rokah Hezbolahovih privržencev.

Pomoč Libanonu v duhu solidarnosti
Francija je pozvala finsko predsedstvo EU-ja, naj v ponedeljek v Bruslju skliče srečanje držav članic zaradi krize v Libanonu. Francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy je izrazil upanje, da se bo v primeru Libanona in pošiljanja vojakov na krizno območje čim prej pokazala evropska solidarnost. Dejal je še, da se morajo pogovori petindvajseterice osredotočiti na politične, vojaške in humanitarne vidike krize na Bližnjem vzhodu.

Predstavnik finskega predsedstva se je že odzval na poziv in dejal, da se bodo države sestale v sredo, kjer se bodo dogovorili, katere države bodo poslale vojake v Libanon in kaj bodo tam počele.