Nekoč več kot dvomilijonski Alep je povsem razdejan. Foto: Reuters
Nekoč več kot dvomilijonski Alep je povsem razdejan. Foto: Reuters
Ameriški in francoski zunanji minister John Kerry ter Jean-Marc Ayrault na sestanku v Parizu, kjer je bil namen oživiti mirovne pogovore za Sirijo. Foto: Reuters

Začasno premirje v največjem mestu Sirije je začelo veljati pretekli teden, po dveh dneh pa so ga podaljšali do torka in zdaj še za novih 48 ur. Rusija in ZDA, ki v vojni podpirajo vsak svojo stran, vidijo Alep kot ključ za okrepitev premirja, ki so ga na njihovo pobudo vladna vojska in uporniki sprejeli februarja. Dogovor o prekinitvi sovražnosti sicer ni vezan na boj proti terorističnim skupinam, kakršni sta samooklicana Islamska država in sirska veja Al Kaide Fronta Al Nusra.

V Parizu so se z namenom oživiti mirovne pogovore v Siriji sestali zunanji ministri več držav. Poleg gostitelja Jean-Marca Ayraulta so bili v francoski prestolnici tudi zunanji ministri ZDA, Nemčije, Italije, Turčije, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Jordanije in Katarja. Srečanja se je udeležila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini. Sirsko opozicijo, ki je zaradi izbruha zadnjega nasilja v državi zapustila mirovne pogovore pod vodstvom Združenih narodov, pa zastopa njen koordinator Rijad Hidžab.

Premirje pogoj za končanje vojne
"Iščemo možnost za mir v Siriji,"
je pred pogovori po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Dodal je, da je prihodnost za Sirijo mogoče doseči zgolj s politično rešitvijo. Prehodna vlada ne pomeni, da "izberemo nekaj glav, treba je tudi spremeniti strukture v državi", je dejal in dodal, da je "trajna prekinitev ognja pogoj za končanje državljanske vojne v državi".

Francoski zunanji minister Ayrault je po pogovorih dejal, da Francija poziva sirsko vlado in uporniške sile v državi, da se "kakor hitro bo mogoče" vrnejo za pogajalsko mizo v Ženevi. Pozval je tudi h "konkretnim zagotovilom za spoštovanje dogovora o prekinitvi ognja" in neoviranemu dostopu za humanitarno pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupna izjava ZDA in Rusije
Ameriški zunanji minister John Kerry in njegov ruski kolega Sergej Lavrov sta v telefonskem pogovoru izpostavila potrebo po nadaljevanju pogovorov, so zapisali v skupni izjavi ZDA in Rusije, ki jo je objavilo rusko zunanje ministrstvo. Prizadevali si bodo tudi za dostavo humanitarne pomoči vsem ljudem, ki jo potrebujejo.

Rusija se bo v sodelovanju s sirsko vlado zavzemala za zmanjšanje letalskih napadov na območjih, kjer večinoma živijo civilisti. Washington pa se je zavezal, da bo zaveznikom v regiji pomagal pri preprečevanju pretoka borcev, orožja in finančne podpore prek njihovih držav v teroristične organizacije. Državi sta sklenili, da bosta okrepili napore za dosego politične rešitve sirskega konflikta in razširitve premirja na območje celotne države, ki pa ga je treba spoštovati.

V manj kot mesecu v Alepu 300 žrtev
Na območju Alepa je od 22. aprila v spopadih umrlo skoraj 300 ljudi. Nemiri v tem mestu so močno ogrozili prizadevanja za nadaljevanje mirovnega procesa, cilj katerega je končanje krvave državljanske vojne. Ta traja že več kot pet let, umrlo pa je več kot 270.000 ljudi, skoraj polovica nekoč 22-milijonske Sirije pa je morala zapustiti svoje domove.