Za nekatere so okajeni spusti v dolino tudi usodni. Foto: Reuters
Za nekatere so okajeni spusti v dolino tudi usodni. Foto: Reuters

Fotografije, posnete v letovišču in objavljene v britanskih tabloidih, res močno spominjajo na utrinke iz Magalufa, zloglasne dopustniške destinacije na španskem otoku Majorca, bolj znanem kot meka za pijančevanje in orgije, za katerima v veliki meri stojijo britanski študentje. Dva fanta morata nositi po cesti onemoglo dekle, ki v rokah še drži plastični kozarec s pivom, na drugem koncu leži v snegu pijan fant, na tretjem nekdo urinira pred hišo.

Po vasi visijo letaki, ki obljubljajo "fit natakarice" in "enega kratkega zastonj za vsakogar v lepi oblekici", nejevoljni francoski smučarji pa se na spletnih forumih pritožujejo, da bi morali okoli znanega apres-ski bara La Folie Douce zgraditi zvočno neprebojni zid.

Hotelir Francois Maurel, ki zdaj oglašuje samo eno- in dvoposteljne sobe, da bi odvrnil skupine, je za Sunday People povedal, da je bil Val d'Isere včasih miren in tih kraj, zdaj pa da "privablja drugačen razred ljudi". "Mladi Britanci so zelo hrupni in razgrajajoči. Vedno so pijani. Zdi se, kot da so vedno na sredi ceste in se ruvajo med seboj ali pa policijo," je povedal Maurel, ki v Val d'Iseru vodi hotel 27 let in je bil v "dostojnejših časih" bolj vajen pogleda na britanske kronane glave kot pa na britanske huligane.

Val d'Isere je v zadnjih letih postal izjemno priljubljen med mladimi smučarji - predvsem zaradi ugodnih cen tedenskih aranžmajev. Za nameček lahko dobijo zabave željni mladi steklenico vina že za tri evre, pivo pa za dva. Decembra se je nad letovišče zgrnilo več avtobusov študentov, željnih "mokrih in divjih zabav pri bazenu", kot so jim obljubljali. Čezmerno uživanje alkohola v kombinaciji z nizkimi zimskimi temperaturami pa je lahko tudi usodno - lani so, recimo, našli mrtvega 18-letnega britanskega dijaka, ki nikdar ni prišel iz pivnice do svojega apartmaja.

"Krivi tudi drugi smučarji"
Nekateri britanski mediji menijo, da so obtožbe krivične. Telegraph tako piše, da sicer ne zagovarja slabo vzgojene britanske mularije, da pa bi podobne prizore lahko videli v katerem koli britanskem mestu v petek ali soboto zvečer. "V smučarskem letovišču je pa pač za dopustnike vsako noč sobota zvečer," je časnikova logika. In še: "Britanci predstavljajo zgolj manjšino obiskovalcev Val d’Isera, zato je zelo krivično okriviti za slabo vedenje samo Britance. V tamkajšnjih barih pač običajno mladi vseh narodnosti postanejo malce preveseli, ko pogledajo globoko v kozarec."

Telegraph še meni, da Val d'Isere ni nič bolj žurersko letovišče od drugih, tamkajšnji bari in klubi pa da imajo že dolgo tradicijo. Priznava pa, da se je narava Val d’Isera spremenila v bolj odprto žurersko destinacijo z odprtjem lokala La Folie Douce leta 2007, ki se s svojim barom, plesiščem in kabaretom zgleduje po odprtih klubih na Ibizi. La Folie Douce se je lani pridružil še apres ski bar Cocorico na progi Rond Point, oba lokala pa sta znana, da privabita kar velike množice mladih.

Glede na to, da sta oba lokala postavljena na smučišču, se ponoči stranke nemalokrat spustijo po progi močno okajene - pa čeprav lahko komaj stojijo na nogah.