Andrej Barbieri, eden najbolj priljubljenih hrvaških kuharjev, ki se je redno uvrščal na lestvice najboljših, je v svoji karieri vodil številne restavracije. Njegov zadnji projekt na Hrvaškem je bila restavracija Barbieri´s, ki jo je odprl v zagrebškem Kaptol Centru, skupaj s sorodnikom Franom Barbierijem. Pred tem je pripomogel h kulinaričnemu vzponu Opatije in Reke. Zadnje čase pa se je mudil predvsem v Dohi, kjer je postal svetovalec v Quavanni, prvi hrvaški restavraciji v Kataju.

Širša javnost ga je spoznala po zaslugi kuharskega šova MasterChef, v katerem je bil Barbieri član žirije, še piše tportal.

Za ljubezen do kuhanja je kriva družina

Baribieri, ki se je rodil v Zagrebu, otroštvo pa preživel v Lovranu, prihaja iz družine z bogato kuharsko tradicijo, nanj pa je po njegovih besedah najbolj vplivala babica Anka. V intervjuju za Večernji list je leta 2014 povedal: "Prave dalmatinske družine imajo tradicijo kuhanja. Moj brat Veljko, ki je odrasel z dedkom in babico, je bil njuna prva 'žrtev', nato pa sem se neposredno s kuhanjem 'okužil' tudi jaz". Takrat je tudi razkril, da je svojo prvo jed skuhal pri šestih letih, domačih pa s svojim podvigom ni preveč navdušil. "Moja mati ni bila preveč navdušena nad tistim, kar jo je pričakalo, ko se je vrnila iz službe. Bila je zelo jezna, ko sem ji povedal, da sem cvrl meso na olju in maslu."

Kljub ljubezni do kuhanja pa Barbierija pot ni vodila naravnost v svet kulinarike, po srednji šoli se je vpisal na filozofsko fakulteto, kasneje pa je odšel v Italijo, kjer je odprl glasbeni klub. S kuhanjem se je začel ukvarjati šele pri 30. letih, od leta 1999 dalje je bilo njegovo življenje posvečeno izključno kulinariki.

Razmišljal o upokojitvi

"Prepričan sem, da mora biti kuhanje izbira. Delo je fizično izjemno naporno, hkrati pa ima tudi kreativno stran, ki se je ne da vedno izraziti. Človek se lahko izčrpa in izgubi, če ni motiviran z nečim višjim, pa je težko sploh uspešen," je pred leti povedal za Večernji list.

Barbieri je zaradi napornega tempa in izčrpanosti že pred desetletjem začel razmišljati, da se poslovi od sveta visoke kulinarike, vendar je bila ljubezen do kuhanja prevelika.