Prvi festival solat so spremljala tudi predavanja in delavnice. Foto: BoBo
Prvi festival solat so spremljala tudi predavanja in delavnice. Foto: BoBo

Na tržnici "solatne ulice" so lahko obiskovalke in obiskovalci izbirali med izdelki oljarjev in kisarjev, pridelovalcev solat, na prodaj pa so bile tudi vrtnine, semena in druga živila, ki jih lahko dodamo v solato. Privlačne solate je bilo med drugim mogoče poskusiti pri stojnici Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor, manjkala pa ni niti urbana mobilna kuhinja.

Obiskovalci so lahko na različnih delavnicah iskali navdih za vrtnarjenje na majhnem prostoru, si izdelali leseno žlico za mešanje ali serviranje solate ter se preizkusili v oblikovanju glinene sklede.

V sklopu dogodka je dolgoletna direktorica mariborske višje šole za gostinstvo in turizem Helena Cvikl podrobneje predstavila Slovenijo kot evropsko gastronomsko regijo v letu 2021, sledil pa je pogovor in predstavitev užitnih divjih rastlin s Katjo Rebolj. Simona Trčak Zdolšek je obiskovalkam in obiskovalcem predstavila projekt urbanega ekovrta, ki je zaživel v sklopu evropske prestolnice kulture leta 2012 in uspešno opravlja svoje poslanstvo še danes.

Organizatorji so obiskovalce spodbujali, da s seboj prinesejo svoje družinske sklede za solato, jih postavijo na razstavni prostor v središču prizorišča in predstavijo svojo zgodbo. Pred sklepnim delom dogajanja so razglasili naj družinske sklede za solato, njihove lastnike pa nagradili s kulinaričnim doživetjem v Mariboru.