Hiša, v kateri je živel Bob Marley do svoje smrti. Hiša je bila pozneje spremenjena v muzej. Foto: RTV SLO/B. S.
Hiša, v kateri je živel Bob Marley do svoje smrti. Hiša je bila pozneje spremenjena v muzej. Foto: RTV SLO/B. S.
Kingston, Jamajka
Pred vhodom v muzej stoji bronasti kip Boba Marleya, ki ga je leta 2004 naredil Pierre Rouzier. Foto: RTV SLO/B. S.
Kingston, Jamajka
Osem povečanih slik, ki predstavljajo pomembne dogodke in ljudi v življenju Boba Marleya. Foto: RTV SLO/B. S.
Kingston, Jamajka
Značilne barve rastafarijancev nikakor ne smejo manjkati. Foto: RTV SLO/B. S.

Reggae je sinonim za Jamajko, njeno kulturo in njene ljudi. Prav tako legendarni Bob Marley. Za njegove oboževalce je obisk njegovega zadnjega doma, spremenjenega v muzej, glavni cilj obiska Kingstona. Tudi če nisi oboževalec njegove glasbe, se ti obisk njegovega doma kljub temu vtisne v spomin. »Zbudi se in živi« je eden mnogih življenjskih vodil Boba Marleya in je sporočilo, ki te vodi po muzeju.

Rojstna hiša muzej že 20 let
Muzej, hiša iz 19. stoletja, stoji na ulici 56 Hope Road, Trench Town. Predel Kingstona, kamor so se v sredini prejšnjega stoletja množično priseljevali Jamajčani, željni boljšega življenja. Tja se je, ko je bil star 14 let, iz rojstnega kraja Nine Mile, okrožje St. Ann, z družino preselil tudi Bob Marley. To hišo sta Marley in njegova žena Rita kupila leta 1975. Njena posebnost so obokana vhodna vrata, dvojna, škatlasta okna ter ročno izdelane stopnice v prvo nadstropje hiše. Hišo je po njegovi smrti v muzej spremenila njegova žena in ga za javnost odprla 11. maja 1986. Hiša, imenovana tudi Island House, kljub prenovi leta 2001 ni izgubila svoje prvotne podobe. Muzej danes vodi njegova hči Sharon Marley.

Oboževal marihuano in nogmet
Na dvorišču muzeja stoji bronasti kip Boba Marleya. Na kamnitem podstavku kipa so slike ljudi, ki so pomembno vplivali na njegovo življenje in delo – Etiopski cesar Haile Selassie I, začetnik rastafarijanizma Marcus Garvey in skupina I-Threes, v kateri je nastopala tudi njegova žena. Vodeni ogled se začne tu, na dvorišču. Na betonskem zidu, ki ograjuje posest, so na osmih slikah prikazani pomembnejši dogodki in ljudje, ki so zaznamovali njegovo življenje. Začne se s sliko družine, ki si jo je ustvaril z ženo - od skupaj trinajstih otrok je imel Marley z ženo Rito štiri. Sledijo slike priljubljenih delov ob hiši, kjer je kadil marihuano in ustvarjal nepozabno glasbo. Kajenje je bližnje sosede spravljalo ob živce. Oboževal je nogomet, ki ga je zelo rad igral tudi sam. Poškodba pri nogometu je bila tudi vzrok njegove poznejše bolezni, zaradi katere je umrl leta 1981, star komaj 36 let. Med slikami na zidu je seveda tudi slika njegove prve skupine The Wailing Wailers, pa skupine I-Threes ter slika iz koncerta »One Love« aprila leta 1978, kjer je kot prvi glasbenik dosegel, da sta si v roke segla takratna politična nasprotnika na Jamajki, Michael Manley in Edward Seaga.

V gledališču, kjer je bil včasih snemalni studio Tuff Gong, sledi ogled 15 minutnega filma z nekaj pomembnejšimi intervjuji, ki pričajo o njegovi filozofiji do življenja. V preddverju je razstavljenih tudi zelo veliko fotografij, ki so nastajale spontano, ob različnih priložnostih in v različnih obdobjih njegovega ustvarjanja.

Na stenah še vedno luknje strelov
Ogled se nadaljuje v notranjosti hiše, kjer je Marley živel. V pritličju je snemalni studio, ki ga občasno še vedno uporabljajo njegovi otroci. Nasproti studia je soba s kopijami izdanih plošč ter vrsto prejetimi nagradami, ki jih je Marley s skupinama The Wailing Wailers in I-Threes prejel v svoji karieri. Njegov daleč najbolje prodajani album je album »Legend« iz leta 1984. Omenjeni album tudi sicer velja za najbolje prodajani reggae album vseh časov, saj je prodanih več kot 12 milijonov izvodov. V eni izmed sob v pritličju je tudi 3D hologram Boba Marleya v naravni velikosti iz koncerta »One Love« leta 1978. V zgornjem nadstropju so originalna kuhinja in spalnica, mala prodajalna plošč, kitara, oblačila, v katerih je nastopal, copati, kolo, viseča mreža, … Večina sten v hiši je prelepljenih s povečavami člankov iz časopisov ter slikami njegovega življenja in dela. Pri ogledu muzeja je zelo zanimiva tudi soba v zadnjem delu hiše, v kateri se je v volilnem letu 1976 nad Marleyem zgodil poskus atentata. Stene, na katerih so še vedno vidne luknje strelov, so prelepljene s časopisnimi članki o dogodku, o katerem so poročali tudi vsi večji svetovni mediji.

Kot pa se za vsak tovrstni muzej spodobi, je poleg hiše tudi restavracija in bar ter trgovina s spominki z njegovo lastno znamko Tuff Gong ter trgovina z afriškimi izdelki. Na posestvu je danes tudi radijska postaja IRIE FM, do katere se pride mimo majhnega vrta, ograjenega z leseno ograjico v značilnih rastafarijanskih barvah. Črna pomeni temno zgodovino, rdeča kri, rumena sonce in zelena naravo.

Brigita Smole