Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Kremna masa: 200 g indijskih oreščkov, namočenih čez noč v topli vodi, 100 g kokosove moke, 100 g tofuja, 1 banana, 4 dl riževe smetane, 3 žlice pireja iz pečene rdeče pese z medom (olupljeno, narezano peso prelijemo s sokom limone, prelijemo z medom, dodamo strok vanilje in pečemo na 180 stopinjah 45 minut oziroma dokler ne karamelizira, spiriramo), sok dveh limon (oziroma po okusu), med po okusu, 10 g agarja (po želji), narezane pistacije za posutje.

Pripravimo si manjši okrogel pekač in ga obložimo s pekipapirjem ter premažemo z oljčnim oljem. Dobro premažemo tudi stranice.

Za bazo vse sestavine dobro premešamo v električnem mešalniku, da dobimo zelo gosto drobtinasto maso (gostoto uravnavamo z oljčnim oljem oziroma z mletimi mandlji). Pripravljeno maso močno vtisnemo v tortni model in poravnamo z žlico. Damo v hladilnik.

Medtem za kremo v električnem mešalniku najprej dobro zmešamo oreščke in limonin sok v svilnato maso. Dodamo tofu, kokosovo moko in banano ter znova močno premešamo. Dodamo še vse druge sestavine in dobro premešamo. Dobiti moramo gosto maso, ki ji po želji lahko dodamo agar in premešamo.

Osnovo v tortnem modelu premažemo z marmelado in prelijemo s pripravljeno maso. Poravnamo in prekrijemo s prozorno folijo za živila. Pustimo najmanj šest ur v hladilniku oziroma najbolje čez noč. Okrasimo lahko s karamelizirano rdečo peso oziroma po želji ter posujemo z narezanimi pistacijami.