Startas so letošnji hit sezone. Foto:
Startas so letošnji hit sezone. Foto:
Startas v novi preobleki.

Po navadi so hit sezone izdelki priznanih športnih znamk, kot so Puma, Nike in Adidas. Toda na Hrvaškem so priznane znamke zasenčile "startarke". Mlajšim generacijam morda ni jasno, kaj so to startaske ...

STARTAS je oskrbel vse športnike na univerzijadi l. 1987
Startas so bile izdelane leta 1976 v zlati dobi socialistične Jugoslavije. Te kultne superge so bile takrat in danes znova postajajo pomemben del športne in modne scene. Startaske, ki so bile narejene zato, da jih nosijo igralci namiznega tenisa, so proizvod vukovarskega podjetja Borovo, ki je v zlatih letih svojega delovanja zaposlovalo več kot 22.000 zaposlenih. S prodajo, ki je bila večja od pet milijonov parov letno, je Startas postal največja športna znamka v nekdanji Jugoslaviji. Vrhunec svoje slave so doživljale v osemdesetih in devetdestih letih, leta 1987 pa so dobile posebno priznanje, saj je Startas postal generalni pokrovitelj vseh športnikov, ki so sodelovali na zagrebški univerzijadi.

Kupite jih lahko le na Hrvaškem
Danes, ko so startaske skoraj utonile v pozabo, pa superge doživljajo pravo preobrazbo, saj so dobile novo podobo, tako da jih lahko vidite v različnih vzorcih in materijalih. Eden izmed odgovornih za novo podobo startask je oblikovalec Mauro Massarotto, ki je poskrbel za celoten videz novih modnih mačkov. Na žalost v Sloveniji ni mogoče dobiti modernih startask, lahko pa jih kupite v hrvaški prestolnici, če vas bo pot zanesla tja.

D. S.