Dva izmed prvih filmskih 'bromantikov' - Redford in Newman kot nepozabna (in romantična) Butch Cassidy in Sundance Kid. Foto: EPA
Dva izmed prvih filmskih 'bromantikov' - Redford in Newman kot nepozabna (in romantična) Butch Cassidy in Sundance Kid. Foto: EPA
Sodobna bromantika: Jason Segel in Paul Rudd v Stari, rad te imam.

Moški, saj veste: druženje s kolegom ob vrčku pira pred športnim prenosom na TV, obisk striptiza, pogovori o najintimnejših podrobnostih spolnih dejavnosti ... Ženske, saj veste: tisti večeri, ko ne smete zraven in ko vam vaš dragi napleta zgodbice, zakaj petka zvečer ne more preživeti z vami. Skratka, bromanca je "bratska ljubezen" v najčistejšem pomenu besede. In zdaj ni več tabu reči bobu bob.
O "moški zatreskanosti"
Wikipedia v 90. letih nastalo skovanko razlaga takole: "Bromanca ali "moška zatreskanost" je tesna, a ne spolna zveza med dvema moškima, nekakšna homosocialna intimnost." Pomen izraza tako nikakor ni nov, saj bi ga lahko izsledili že v času Aristotela, ki je leta 300 pr. n. št. zapisal: "Tisti, ki želijo prijateljem dobro zaradi prijateljev samih, so najbolj vdani prijatelji, ker vsak ljubi drugega zaradi tistega, kar je, in ne zaradi naključnih odlik."
Danes je bromanca oz. "moška zatreskanost" postala družbeno povsem sprejemljiva. Vzorčne primerke najdemo tudi med zvezdniki: navezo Ben Affleck - Matt Damon tako celo opisujejo kot "morda pionirska bromanca v zgodovini šovbiznisa". Njuno zgodbo so prenesli celo na Broadway! Potem imamo tu še kolesarske kolege Lancea Armstronga, Jaka Gyllenhaala in Matthewa McConaugheya, ki so jih paparaci pogosto ujeli skupaj med kolesarjenjem, tekom in zabavanjem. In pa seveda klasika: George Clooney - Brad Pitt, ki so jo nekateri opisali tudi kot "Georgeeva najdaljša zveza".
In ker seveda nič ni trendi, če tega ne ovekoveči Hollywood, je tudi bromanca že zdavnaj našla svojo pot na male zaslone in veliko platno. V spodnji fotozgodbi tako nekaj največjih bromanc vseh časov, začenši z Redfordom in Newmanom v klasičnem Butch Cassidyju in Sundance Kidu pa vse do danes, ko Paul Rudd in Jason Segel s svojo bromanco preizkušata meje potrpežljivosti Ruddove zaročenke v Stari, rad te imam.

K. S.

1. Stari, rad te imam (2009, Paul Rudd in Jason Segel): Prikupno zmeden in nesocialen Paul Rudd preživi večino filma z bromanciranjem novega kralja komedije, Jasona Segela, v upanju, da bi ta postal njegova poročna priča. Film se na izviren način poglobi v moško navezanost, vključno z moško-moškimi zmenki in s težavami, ko bromanca postane preresna.
2. Oceanovih 11, 12, 13 (2001-2007, George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon): Veliki zvezdniki Clooney, Pitt in Damon so v druženju tako uživali, da so posneli kar dve nadaljevanji uspešnice iz leta 2001, Oceanovih 11. Čeprav bi bili posnetki skrite kamere iz zakulisja snemanja (bojda potegavščin in zabavi kar ni bilo konca) verjetno boljši kot Oceanovih 12, se je ob takšni zvezdniški trojici težko pritoževati. Foto: EPA
3. Napumpana (2007, Seth Rogen in Paul Rudd): Rogen in Rudd sta se imela v Napumpani tako rada, da sta odpotovala na bromantičen izlet v Las Vegas. Tam sta se zadela z norimi gobicami, imela izpad v Cirque de Soleil in globoko izpoved o tapiciranju stolov - saj veste, običajne zadeve.
4. Mladi zdravniki/Scrubs (2001-, Zach Braff in Donald Faison): Najboljša prijatelja J. D. in Turk dokazujeta, da ko se imata dva fanta rada, ni nič nenavadnega, če si svojo 'fantovsko ljubezen' izpovesta s 'spontano' pesmijo (in se pohvalita celo z ujemajočimi zapestnicami).
5. Superhudo (2007, Michael Cera in Jonah Hill): Cera in Hill sta bila v komediji Superhudo klasična najstnika: obsedena s seksom, vulgarna, socialno nerodna - in nagnjena k opijanjenju, lezenju v spalne vreče in izpovedovanju, kako ljubita drug drugega. Navsezadnje, bromanca je le 'najlepša stvar na svetu'.
6. Pisarna (2005-, Steve Carell in Rainn Wilson): Ja, saj se prerekata kot stara zakonca in Michael morda čuti rahlo nezdravo naklonjenost do Ryana, a Dwight in Michael sta neprecenljiva dvojica Pisarne, kljub temu, da sta nagnjena k nezgodam in politično nekorektna. Poleg tega pa tudi popolno prikazujeta ključno sestavino vsake bromance: dosmrtno (čeravno zgrešeno) zvestobo.
7. Svingerji (1996, Vince Vaughn in Jon Favreau): V še enem primeru resnične bromance, prenesene na filmsko platno, Vaughna in Favreauja veže vsem opazna kemija, ki je obenem očarljiva, smešna in jedka. Bonus točke gredo Favreaujevem scenariju za vpeljavo fraze 'ti si zaklad, bejbi' v bromantični slovar.
8. Ananas eskspres (2008, Seth Rogen in James Franco): Resnična bromantična čustva se le še poudarijo, ko je vpletena marihuana. V Ananas ekspresu si Rogen in Franco dajeta številne izjave moške ljubezni, ki vrhunec doživi v trčenem pogovoru ob večerji, med katerim razpravljata o tem, kako bi si mogla nabaviti srčke, na katerih piše BFFF (best f---in friends forever/najboljša j*** prijatelja za vedno). Foto: EPA
9. Gospodar prstanov (2001-2003, Elijah Wood in Sean Astin): Kako dobro opisati junaško zvezo med Frodom in Samom? Recimo le, da imata trenutke dooooooolgega strmenja v oči drug drugemu - vključno z valjanjem po postelji - še zlasti v številnih koncih Vrnitve kralja.
10. Stranpoti (2004, Paul Giamatti in Thomas Haden Church): Nekoč sta bila Lemmon in Mathau, leta 2004 sta njuni ekvivalenci postala Giamatti in Haden Church. Prvi je upodobil zadrgnjenega 'poštirkanca', drugi lahkomiselnega pohotneža na izletu v kalifornijske vinograde, polnem razvrata, slabih odločitev in galon pinota. Foto: EPA
11. Entourage (2004-, Adrian Grenier in Kevin Connolly): Najboljša prijatelja Vince in 'E'(ric) v seriji Entourage prikazujeta, kako lahko bromanca dejansko postane poklic. Dvojica ustvari simbiotično delovno razmerje, ki cveti prav zaradi njune dolgo obstoječe zveze - skoraj nas mika predlagati dodati 'brofesionalno' v urbani slovarček.
12. Lovca na družice (2005, Owen Wilson in Vince Vaughn): Že mogoče, da sta ta dva dežurna komedijanta preživela večino Lovcev na družice ob preganjanju Isle Fisher in Rachel McAdams, a še vedno sta si vzela čas za čenče o motornih čolnih, za reševanje drug drugega iz rok pretirano utesnjujočih dam in kroženje koledarčkov za vsakoletne obiske s prenočevanjem. Foto: EPA
13. Joey in Chandler iz Prijateljev (1994-2004, Matt LeBlanc in Matthew Perry): Čeprav sta Joey in Ross sem ter tja zaspala v skupnem objemu, pa je bila prvobitna bromanca Prijateljev med Joeyjem in Chandlerjem. Prvi je imel šarm rahlo retardiranega, drugi zajedljivo duhovitost, kar je ustvarilo prvovrstno komedijo.
14. Butch Cassidy in Sundance Kid (1969, Paul Newman in Robert Redford): Nobena druga bromanca se ne more približati nepozabnemu šarmu, ki ga ti dve filmski ikoni izžarevata v vsakem prizoru nepozabne kavbojske klasike Butch Cassidy in Sundance Kid. Redford in pokojni Newman sta bila eleganten, zvest, bahaški duo, ki je kar prekipeval od neprekosljivega magnetizma.
15. Han Solo in Luke Skywalker v Vojni zvezd (1977-1983, Harrison Ford in Mark Hamill): Vsaka bromanca potrebuje odmerek zdrave konkurence in Han in Luke nista nobeni izjemi - sprva tekmujeta za naklonjenost lepe Leie (saj veste, dokler Luke ne odkrije, da je s punco v sorodu). Čez čas njuna neizprosna ljubezen ničkolikokrat reši rit drug drugemu. Foto: EPA
16. Wayne in Garth v Waynovem svetu (1992, Mike Myers in Dana Carvey): V enem izmed redkih primerov, ko se je skeč iz Saturday Night Live prenesel v soliden film, sta bila zabušanta Wayne in Garth poosebitev tesnobnosti in neugodja zgodnjih 90. let - vključno z 'bro' frazami kot 'party on' ('žur') - ob katerem lahko uživajo tudi nove generacije.
17. Matt Damon in Ben Affleck: Damon in Affleck sta igrala skupaj v Dobrem Willu Huntingu, a njuna resnična bromanca prekaša vsak film. Otroška prijatelja iz Bostona sta ostala v tesnih odnosih v dobrem in slabem - pa naj si bo pri osvajanju oskarjev, ljubezni, porokah in otrocih ali pa preživetju nekaj resnično slabih filmskih odločitev (Affleckova Gigli). Foto: EPA