Foto:
Foto:
Hitler je poskrbel za počitnice svojih vojakov.
Se bodo množice turistov usmerile v Proro?

Počitniški kompleks v Prori na baltskem otoku Rügen, ki obsega 10 tisoč sob, je ukazal zgraditi Adolf Hitler v 30. letih. Bil je del nacističnega programa Moč prek veselja (Kraft durch Freude), s katerim so želeli ustvariti zdrav in močan narod, sposoben zavladati svetu.

Hitler je želel zagotoviti počitnice 20 tisoč ljudem naenkrat, kar bi bil prvi primer tako množičnega turizma.

Zaradi začetka druge svetovne vojne pa poslopje nikoli ni zaživelo v svojem prvotnem namenu, saj so osem blokov uporabili kot zatočišče za ranjence, po vojni pa so jih spremenili v vojašnico.

Prodaja tega kompleksa je del vladnega načrta, da proda čim več nepremičnin. Začetno ceno za posest, ki se razteza na 2,5 kilometra in obsega najlepše plaže na otoku, pet hotelov in gozd, so postavili na 125 tisoč evrov.

Kompleks je sicer že več let poskušalo prodati mesto Berlin, vendar neuspešno. Z željo, da bi tam popularizirali cenejše hotele, so območje predstavili kot primerno za preživljanje prostega časa.

Nad tem pa niso navdušeni domačini, ki se bojijo, da bo njihov otok s prodajo postal množična turistična točka s skoraj 5.000 posteljami, kar bi bilo usodno za obstoječe manjše hotele, poleg tega pa bi preobremenilo otoško infrastrukturo.

Toda Uwe Schwartz, uslužbenec lokalnega muzeja, meni, da nacistična zgodovina kraja ne sme biti ovira za razvoj v prihodnosti: "Nacistični režim je bil grozen, vendar to še ne pomeni, da so take tudi zgradbe, ki jih je režim pustil za sabo. Ko obiskovalci prvič pridejo sem, so impresionirani nad veličino kompleksa."

Bloki na osmih kilometrih sicer ne izgledajo kot sproščujoče okolje za brezskrbne počitnice. So namreč zelo strogo zgrajeni, saj nimajo balkonov, krasi pa jih tudi vrsta zelo majhnih oken.

Toda odgovorni so prepričani, da bodo 23. septembra, ko se bo začela dražba, našli kupca za 76 hektarjev veliko posest.