Žival so poimenovali Shrekapo po slavnem novozelandskem ovnu Shreku, ki so ga leta 2004 po šestih letih bega našli ob jezeru Tekapo. Nedaleč stran so našli tudi Shrekapa, piše britanski The Guardian.

Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Prejšnji teden so ga opazili, kako se skriva v skalah, ujeli so ga istega dne. Že predtem so dobili obvestila o ovnu ubežniku, toda vedno se jim je izmuznil, ko so prišli na kraj, kjer so ga opazili. "Obupali smo že nad iskanjem, toda vrnil se je, kar je odlično," je povedal Gavin Loxton, lastnik kmetije Sawdon pri jezeru Tekapo.

Kot je dodal, je žival, ki je zaradi odvečnega runa tudi oslepela, zadnje tri zime verjetno tavala po hribih.

Loxton, ki skrbi za 5000 ovac, je dejal, da ni jasno, kako je Shrekapo postal ubežnik. "Ali je dremal pod grmom ali kaj podobnega, nihče ne bo nikoli izvedel."

Ko so ovna našli, je Loxton z ekipo to proslavil. Slavnostno striženje je potekalo na velikonočni ponedeljkovi kmečki tržnici v Tekapu. 300 domačinov in obiskovalcev si je ogledalo spektakel, za katerega je Loxton dejal, da je bil po nekaj mirnih letih pandemije zelo dobrodošel za skupnost.

"18,6-kilogramski runo bo dal približno 14 kg čiste volne, ki vam bo prinesla kar nekaj oblačil," je dejal Loxton.

Po striženju se je Shrekapo nekoliko opotekal, saj se je moral prilagoditi novi teži.

Shrekapo je zadnji "izmuzljivec", ki se je uvrstil na neuradno lestvico najbolj volnastih ovc in ovnov v Novi Zelandiji in Avstraliji.