V hiši inkubatorju rastejo tudi piščančki. Foto: RTV SLO
V hiši inkubatorju rastejo tudi piščančki. Foto: RTV SLO
Hiša inkubator v zoo-ju

Poleg tega bodo dobro vidni tudi piščanci med izvalitvijo in po njej.

V živalskem vrtu so pripravili tudi stalno razstavo, ki prikazuje, kaj in katere snovi so v jajcu, kako nastane kokošje jajce in kako vanj pride piščanec, iz česa v jajcu se razvije piščanec ter kako se razvija, zakaj so ptičja jajca različnih oblik in barv, kako ptiči jajca grejejo in ali vsi nastanemo iz jajc.

Naš živalski vrt se lahko pohvali s številnimi ptiči, ki v ogradah valijo jajca: to so samice emuja, kljunorožca, beloglavega jastreba, bele štorklje, kozače, velike uharice in laboda grbca.

Marca so sicer mladiče skotile vse živali iz otroškega živalskega vrta, med njimi pritlikava koza, srnasta in drežniška koza, ovce, zebu in pritlikavi konj.

Mogoče bo videti tudi malega pitona
Čez približno dva meseca pa potomca pričakujeta tudi pitona Iza in Ladislav, kar bo prvi piton po enajstih letih v ljubljanskem živalskem vrtu.

Irena Furlan, biologinja in pedagoški vodja, je dejala: "V teh dneh je Iza odložila jajca, okoli 20 ji je, potem pa se je ovila okrog njih in jih greje s svojim telesom. Od decembra naprej se ne prehranjuje, tako je vsako leto v obdobju parjenja."

Hiša inkubator v zoo-ju