Meghan je tožbo vložila pred letom in pol. Foto: AP
Meghan je tožbo vložila pred letom in pol. Foto: AP

"Vojvodinja Susseška je dobila sodni postopek zaradi kršitve intelektualne lastnine v postopku proti družbi Associated Newspapers za članke, objavljene v Mailu on Sunday in na spletni strani Mail Online," je pisalo v uvodu prve strani nedeljske izdaje Maila. V nadaljevanju, na 3. strani, so pri časopisu pojasnili še, da na podlagi odločitve sodišča objavljajo opravičilo, medtem ko je bilo "finančno nadomestilo že dogovorjeno".

Kot je znano, je sodišče v Londonu odločitev glede kršitve intelektualne lastnine v primeru objave Meghaninega zasebnega pisma očetu Thomas Marklu oz. njegovih izsekov sprejelo v začetku letošnjega februarja, a se je družba Associated Newspapers na odločitev pritožila.

Zaslišanje na prizivnem sodišču je potekalo konec novembra, bilo je javno, zato za Meghan in njenega moža Harryja precej bolj nerodno, a sta dosegla, kar sta želela: sodišče je potrdilo odločitev prvostopenjskega.

S celostranskim opravičilom in opravičilom na spletni strani je družba Associated Newspapers izpolnila naloženo "kazen". Koliko je znašalo "finančno nadomestilo", ni znano, bo pa morala družba poravnati tudi 90 odstotkov Meghaninih sodnih stroškov, ki po nekaterih ocenah znašajo skoraj dva milijona ameriških dolarjev – sodna bitka, ki jo je začela vojvodinja Susseška, je namreč trajala 18 mesecev.

Vojvodinja Susseška je sicer že 2. decembra, ko je tudi prizivno sodišče sprejelo odločitev v njeno korist, zapisala: "To ni zmaga le zame, ampak za vse, ki se jih je bilo kdaj strah zavzeti za tisto, kar je prav," je zapisala Meghan in dodala, da ji – ob tem, da gre pri sodbi za pravni precedens – največ pomeni to, da "smo zdaj kolektivno dovolj pogumni, da preoblikujemo tabloidno industrijo, ki spodbuja ljudi h krutosti in žanje dobiček z lažmi in bolečinami, ki jih povzroča".

"Od prvega dne sem to tožbo dojemala kot pomembno merjenje dobrega proti zlu. Obtoženi pa jo je jemal kot igro brez pravil," je še zapisala in dodala, da je tri leta potrpežljivo čakala na tak razplet – in to kljub "zavajanjem, ustrahovanjem in preračunljivim napadom".