Plesalka ukrajinskega rodu, ki že vrsto let živi v Sloveniji, Nadiya Bychkova, je tokrat v vlogi igralke, nastopata pa še Primož Vrhovec in Marko Miladinović. Foto: Dejan Nikolič
Plesalka ukrajinskega rodu, ki že vrsto let živi v Sloveniji, Nadiya Bychkova, je tokrat v vlogi igralke, nastopata pa še Primož Vrhovec in Marko Miladinović. Foto: Dejan Nikolič

Ta skupaj z ukrajinsko plesalko Nadiyo Bychkovo in Primožem Vrhovcem igra v predstavi Seks nasveti od A do Ž.

Gre za predstavo, nastalo po knjižni veleuspešnici Sex tips for a straight woman from a gay man (Kdo lahko ženskam svetuje bolje kot gej), avtorja Matta Murphyja.

Kot že sam naslov pove, je veliko govora o seksi prigodah, smešne niso le same zgodbe, ampak tudi izvedba. Scenarij govori o tem, da na lokalni univerzi oddelek za slavistiko prireja literarne večere, kjer se predstavljajo priznani avtorji. Moderatorka je sramežljivo dekle, ki se mora, hočeš nočeš, srečati z avtorjem vročega bestselerja z vsebino – nasvetih o seksu.

Več o predstavi nam je povedal igralec Marko Miladinović.

Seksi prigod v predstavi najverjetneje nikakor ne manjka. Nam jih lahko za pokušino nekaj izdate?
Gre za praktične seksualne nasvete. Splošno je znano, da znajo biti istospolno usmerjeni moški odlični svetovalci ženskam, ko pride do podajanja seksualnih nasvetov.

Menite, da je danes še vedno tabu pogovarjati se o seksu?
Odvisno od okolja, v katerem smo. Dejstvo pa je, da večji del popkulture dobesedno temelji na seksualnosti, mimo katere ne moremo, če imamo zgolj odprte oči. Osebno verjamem, da kjer gre za tabu, gre pravzaprav za sprenevedanje. Seveda pa ima vsak svoj osebni pogled na to tematiko, tako da je na koncu vse odvisno od posameznika, kako daleč se želi spustiti v to temo.

Je v predstavi kakšen del, ki vam je, glede na precej intimno tematiko, neprijeten za odigrati?
Nikakor.

Igralec Marko Miladinović pravi, da v predstavi ni nobenega prizora, ki bi ga spravil v zadrego. Foto: Dejan Nikolič
Igralec Marko Miladinović pravi, da v predstavi ni nobenega prizora, ki bi ga spravil v zadrego. Foto: Dejan Nikolič

O čem pravzaprav govori predstava?
Kot sem delno omenil že v prvem odgovoru, gre pravzaprav za predavanje, kjer glavni protagonist – Božo Hren – vodi praktično predavanje in daje nasvete predvsem ženski populaciji o tem, kako lahko popestrijo svoje seksualno življenje. Seveda ne gre samo za tehnične napotke. Nasprotno, gre za razbijanje mitov in tabujev ter o tem, kaj pri seksu je prav in kaj ne. Ker seks je edino področje, kjer smo lahko zares svobodni. Seks je področje, kjer smo sprejeti z vsem, kar smo.

S čim lahko po vašem mnenju ženska precej zmede moškega in obratno?
Ženska lahko najbolj zmede moškega s svojo neposrednostjo. Stereotip, da je moški tisti, ki pristopi in naredi prvi korak, je tako zakoreninjen, da (nas) moške to lahko dodobra vrže iz tira. Sploh pa ni rečeno, da to ni seksi. Prav nasprotno.


Bestseler Sex tips for a straight woman from a gay man je v Ameriki zaslovel ne le kot knjiga, ampak tudi odrska komedija; in sicer gre za najdlje predvajano komedijo v Off-Broadway produkciji, avtorja Matta Murphyja, ki je ta šov naredil na podlagi svoje knjižne uspešnice. Prevedena je v približno 17 jezikov in natisnjena v več kot 50 državah po svetu. Knjiga je že dobila status kultnega popfenomena. V Sloveniji je na sporedu v Špas teatru v Mengšu in po različnih odrih v Sloveniji. Komedijo, ki traja 80 minut, je v slovenščino prevedla Deja Crnović, režirala pa jo je Nina Kleflin.