Mladporočenca so zasuli s konfeti. Foto: Reuters
Mladporočenca so zasuli s konfeti. Foto: Reuters
Muhasto škotsko vreme na poročni dan. Foto: Reuters
Vsa čustva, ki so ga prevevala na poročni dan, je tenisač delil prek Twitterja. Foto: Twitter Andy Murray
Mesto Dunblane je proslavilo veliki dan najbolj znanega "sina iz Dunblana". V katedrali, v kateri se je Andy poročil, so opravili pogrebe in spominske slovesnosti za nekatere žrtve pokola, ki se je zgodil 13. marca 1996. Spomnimo, v osnovno šolo v Dunblanu na Škotskem je vkorakal 43-letni Thomas Hamilton, oborožen s štirimi pištolami. Med streljanjem je ubil 16 učencev in odraslega, preden si je sodil sam. Smrti je za las ušel takrat osemletni Andy Murray. Foto: Reuters

Dolgoletna zaljubljenca sta se poročila v katedrali v Dunblanu, ženin je v katedralo vstopil v družbi svojega brata in poročne priče Jamieja Murrayja (poleg njega je Andy za priči vzel še prijatelja Rossa Hutchinsa in Carlosa Mierja), nevesta pa je v katedralo vstopila v družbi svojih štirih družic, ki so bile oblečene v obleke rožnate barve.

Murray je kot pravi Škot na poroki nosil tradicionalno škotsko oblačilo - kilt v zelenomodri barvi, Kim pa je blestela v poročni obleki bele barve modne oblikovalke Jenny Packham.

Ko sta zakonca Murray izstopila iz katedrale, sta veselo pozdravljala vse svate in oboževalce, tenisač pa je na vprašanje, kako je potekal poročni obred, odgovoril na kratko: "V redu, hvala."

Poroka ni vključevala toliko zvezdniških gostov, kot so pričakovali svetovni mediji, ki so v stotinah hiteli v Murrayjev domači kraj Dunblane, da bi videli poroko in zvezdnike v živo. Na poroki ni bilo zvezdniških svatov, kot so recimo slavni Škoti Billy Connolly, sir Alex Ferguson in James Corden, ki redno stiskajo pesti za tenisača, vabila niso prejeli niti Andyjevi tekmeci Novak Đoković, Roger Federer in Rafael Nadal. Najbolj znan med svati je Tim Henman, danes že upokojeni angleški igralec tenisa.

"Med zvezdniki nimam niti enega prijatelja, tako da ne vidim kakšne drame v tem. Na seznamu so vsi ljudje, s katerimi sva si blizu, s katerimi sva preživela veliko časa v preteklosti in s katerimi bi se želela tudi bolje spoprijateljiti v prihodnosti. Tako sva prišla do imen svatov," je pojasnil Andy, zakaj med svati ni več zvezdniških imen.

Je pa kljub temu poroka požela izjemno zanimanje. Dunblane se je že, vse odkar je Murray oznanil, da se bo poročil v domačem kraju, veselil dneva, ko bo v zakonski jarem skočil njihov junak. Poskrbeli so za okrasitev mesta, čeprav so bili na zasebno zabavo po poročnem obredu v Murrayjev luksuzni hotel Cromlix vabljeni le ožji družinski člani in prijatelji. Prebivalci Dunblana pa so na svojih vrtovih, v lokalih in na ulicah nazdravljali sreči Andyja in Kim.

Murray in Searsova sta se seznanila kot najstnika v teniških krogih, seznanil ju je Kimin oče Nigel Sears, nekdanji teniški igralec je danes trener. Andy je novembra lani razkril, da je Kim po devetih letih zveze nadel zaročni prstan. Murray in Searsova naj bi se na medene tedne odpravila po koncu teniške sezone. Po poroki se sicer ne bo veliko spremenilo, kot je povedal tenisač pred dnevom D: "Nekako se počutim, kot da sva že poročena, saj sva skupaj ves čas in skupaj živiva, tako da se praktično ne bo nič spremenilo. Mislim, da bom bolj živčen, ko bova imela otroke, saj bo to življenje resnično spremenilo, na dober način, seveda."

Na stotine fotografov in novinarjev z vsega sveta se je napotilo v Dunblane na poroko, nekaj fotoutrinkov pa si lahko pogledate spodaj.