Črtast pulover s podpisom Sonie Rykiel ne manjka v omari nobene modno ozaveščene Parižanke. Foto: Reuters
Črtast pulover s podpisom Sonie Rykiel ne manjka v omari nobene modno ozaveščene Parižanke. Foto: Reuters
Sonia Rykiel je sredi 90., kmalu po diagnozi parkinsonove bolezni, vajeti znamke predala hčeri. Do leta 2012 je bilo podjetje v družinski lasti, nato pa sta večinski delež odkupila kitajska milijarderja. Foto: Reuters

Oblikovalka, znana po ognjeno rdečih laseh in barvitih pletenih kreacijah, se je kot Sonia Flis rodila leta 1930 v bogatem pariškem predmestju Neuilly, odraščala je v družini intelektualcev višjega sloja, njen oče je bil romunskega, mati pa ruskega rodu.

Leta 1953 se je poročila s Samom Rykielom, lastnikom prestižnega butika Laura v 14. pariškem okrožju, prav tam je prodala svoje prve kreacije, ki jih je ustvarila, ker v času nosečnosti ni našla primernega mehkega volnenega puloverja zase. Kultni so njeni kratki puloverji "poor boy" iz zgodnjih 60., na katere je prisegala tudi filmska diva Audrey Hepburn.

Svojo modno znamko, imenovano preprosto Sonia Rykiel, je ustanovila leta 1968 in še isto leto odprla prvi lasten butik v soseski Saint-Germain-des-Prés. Stalni stranki Rykielove na levem bregu Sene sta bili tudi Catherine Deneuve in Brigitte Bardot.

Kot so v nekrologu zapisali pri pariškem Vogue, je "kraljica pletenin" in "resnična vizionarka in težkokategornica francoske mode", ustvarila slog, ki je bil drzen, ženstven in neubranljivo pariški. Tej estetiki je sledila tudi Sonjina hči Nathalie, ki je vodenje modne hiše prevzela leta 1995 in na njenem čelu ostala do leta 2011. Materi je namenila mesto častne predsednice znamke, katere kreativna vodja je danes Julie de Libran.

Sonii Rykiel se je poklonil tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki jo je opisal kot "svobodno žensko in pionirko, ki je začrtala novo smer". "Ni izumila zgolj modne smeri, ampak tudi način življenja in bivanja, ženskam je s svojimi kreacijami omogočila svobodo gibanja." Hollande je leta 2013 Rykielovo sprejel v viteški red legije časti.

Avtorica več knjig je bila režiserju Robertu Altmanu navdih za film Pret-a-porter, satiričen pogled na modni cirkus. Svoj modni imperij je v pol stoletja razširila tudi na moško in otroško modo, modne dodatke, dišave in izdelke za dom. Leta 2009 je bila ena prvih modnih "prvoligašev", ki so dostopnejšo linijo ustvarili za švedskega velikana ulične mode H & M.

Oglejte si nekaj utrinkov z modnih revij znamke Sonia Rykiel.