Torbicam v izložbi butika Almire Sadar je ime Fensišmensi in težko se jim je upreti ... Foto: Fensišmensi
Torbicam v izložbi butika Almire Sadar je ime Fensišmensi in težko se jim je upreti ... Foto: Fensišmensi
Zamisel za kolekcijo torbic se je rodila na kavi. Foto: Fensišmensi
Torbice so zveste prepoznavni obliki preostalih izdelkov Ane Hribar, tekstile pa je izbrala Almira Sadar. Foto: Fensišmensi

Naj vam prišepnemo: so plod sodelovanja Ane Hribar, oblikovalke iskrivih in prepoznavnih manjših in večjih torbic Fensišmensi, in Almire Sadar, priznane modne oblikovalke in docentke na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil na ljubljanskem NTF-ju, ki že nekaj let razvija kolekcije damskih oblačil v svojem prepoznavnem slogu. V skupnem "tekstilnem raziskovanju" obeh oblikovalk je nastala sveža, praznična in modna kolekcija torbic. Ob tej priložnosti smo na kratko poklepetali z obema oblikovalkama, ki se jima je zamisel za sodelovanje porodila na kavi, ko sta si izmenjali izdelka vsake od njiju.

Delitve znotraj mode niso dobrodošle
Almiro Sadar smo najprej vprašali, kdo je ženska, ki nosi oblačila z njenim podpisom. "Kolekcije Almirasadar so namenjene tistim ženskam, ki želijo v današnji modi ohraniti in izraziti svojo individualnost," pravi. Pa razmišlja tudi o lastni kolekciji torbic in/ali čevljev? "Področja oblikovanja v današnjem času se zelo prepletajo, se navdihujejo in vplivajo drug na drugega. Zanima me prav vse, kar je povezano z modo in oblikovanjem tekstila, zelo rada pa pri projektih sodelujem tudi z drugimi oblikovalci. Vsaka izmenjava mnenj, pristopov, tehnik je - v drugače zelo individualnem delu - zame zelo zaželena."

V modnem svetu se zadnje čas

Več fotografij iz omenjene kolekcije torbic najdete tukaj.
e veliko govori o tem, da naj bi začeli oblikovalci ustvarjati tudi za močnejše postave, takšno potezo, je, na primer, napovedal Marc Jacobs. Ima tudi Almira Sadar v načrtu kaj podobnega? "Menim, da v današnji modi ne obstaja delitev oblačenja 'za mlade' ali 'za starejše', tako tudi ne oblačenje za 'idealne ali 'malo močnejše' postave, zelo važno je, kako se nekdo v oblačilu počuti in kakšen odnos vzpostavi z njim. Prodajamo že oblačila v številki 42, po želji pa stalnim strankam izdelamo tudi oblačilo po meri."

Njune kreacije se lepo dopolnjujejo
Je imela že pred sodelovanjem z Ano kakšno torbico Fensišmensi? "Že nekaj časa spremljam Anin igrivi blog in občudujem njene fotografije, pred kratkim pa sva si na kavi izmenjali torbici in lisičko," je še dodala Sadarjeva. Ana nadaljuje, da se je zamisel o sodelovanju porodila Almiri prav na tej kavi, na kateri sta si izmenjali svoje kreacije. "Mislim, da se moje torbice in njene kreacije med seboj lepo dopolnjujejo. Čudovite tekstile je v kolekcijo prispevala Almira, kot celoten izdelek pa je lep dodatek k njeni celotni ponudbi," dodaja. Se v prihodnosti obeta še kakšen podoben projekt? "Eno malo sodelovanje z oblikovalsko skupino se obeta, to je vse, kar lahko izdam," je skrivnostna Ana.

Od kod črpa navdih za torbice in kdo so njeni vzori? "Vedno si rada ogledujem druge torbice in vedno se vračam k najpreprostejšim oblikam. Dnevno spremljam ogromno blogov in spletnih strani. Svojo dušo napolnim v trgovini Sisi, AlmiraSadar in pri švedskem dizajnu. Nekako sem našla svoj oblikovalski slog, sodelovanje z Almiro Sadar pa je kot svež oddih na stopnički višje." V teh dneh pa najraje prime za veliko usnjeno torbo, ki se lepo poda vsem oblačilom in ker je dovolj prostorna. Na kateri kos poleg torbic da največ? Pogosto jo premami kako krilo, najlepše najde prav pri Almiri Sadar, pravi.