"Črni torek", kot so poimenovali včerajšnji dan, je minil v znamenju pomenljivih gest. Postaje pod okriljem TV-mreže ViacomCBSComedy Central, glasbena programa MTV in VH1, otroški kanal Nickelodeon – so za skoraj devet minut prekinile redno oddajanje in so predvajale le zvok dihanja, na črnem zaslonu pa so se izpisovale le besede I can't breathe (Ne morem dihati).

Na Nickelodeonu se je izpisalo tudi sporočilo: "Pravico imate, da ste videni, slišani in spoštovani kot državljani sveta. Pravico imate do sveta, ki je miroljuben. Pravico imate do enakopravnosti, ne glede na barvo svoje kože. Pravico imate, da ste zaščiteni pred sovraštvom in krivico. Pravico imate do izobrazbe, ki vas bo pripravila na to, da boste vodili svet. Imate pravico do svojih mnenj in občutkov, čeprav se drugi ne strinjajo z vami."

Sorodna novica 8 minut, 46 sekund do smrti: "Če se lahko zgodi Georgeu, se lahko komur koli"

Na kritike posameznih staršev, da je bilo to za otroke neprimerno, pa so na otroškem tv-kanalu odgovorili: "Nekateri otroci vsak dan živijo v takem strahu."

"Šov je treba prekiniti"

Že konec tedna sta tudi HBO in Netflix na svojih računih na družbenih omrežjih delila solidarnostna sporočila, predstavniki glasbene založbe Atlantic Records pa so pozvali "k dnevu za prekinitev dela in povezavo z našo skupnostjo" in "nujnemu dejanju, da se izzoveta odgovornost in sprememba".

Pobudi so se pridružile vse tri glavne ameriške založbe Universal, Sony in Warner Music ter tudi številne manjše. Pobudo je na svojih družbenih omrežjih delilo tudi več sto glasbenikov, med drugim Billie Eilish, Britney Spears, Eminem, skupina Rolling Stones. Številni glasbeniki in druge znane osebnosti so v torek objavili črne slike s ključnikom TheShowMustBePaused (Šov je treba prekiniti).

H&M s polmilijonsko donacijo

Oglasili so se tudi v švedskem modnem velikanu H&M, ki je drugi največji na svetu, v Združenih državah Amerike pa ima okoli 600 trgovin. Sporočili so, da jih zaradi protestov in vala nasilja tam začasno zapirajo kar 95 odstotkov.

Protestniki so v Los Angelesu zažgali nakupovalno središče, v trgovinah po New Yorku pa razbijali izložbe. Foto: EPA
Protestniki so v Los Angelesu zažgali nakupovalno središče, v trgovinah po New Yorku pa razbijali izložbe. Foto: EPA

"Zaradi nedavnih smrti članov temnopolte skupnosti v ZDA smo obupani in s strtim srcem. Njihova življenja in življenja vseh temnopoltih, ki jih je vzelo nasilje, so pomembna," so zapisali v izjavi ter zatrdili, da bodo naredili pomembne korake v boju z rasizmom ter v podporo svojim sodelavcem, strankam in skupnosti.

Poleg tega bodo donirali pol milijona dolarjev različnim organizacijam, ki se ukvarjajo s pravicami temnopoltih.