Foto: Reuters
Foto: Reuters

Danska poleg tega na isti datum načrtuje opustitev svojih covidnih potrdil, s katerimi ljudje dokazujejo bodisi, da je izvid njihovega testa na okužbo z novim koronavirusom negativen, bodisi, da so odporni proti virusu, in jih zdaj potrebujejo za nekatere dejavnosti.

"Lahko bomo počeli vse, čemur smo se morali odpovedati, saj imamo zdaj epidemijo pod nadzorom," je novinarjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal danski minister za zdravje Magnus Heunicke.

Na Danskem od 14. junija ne bodo več obvezne zaščitne maske, razen v javnem potniškem prometu v času prometnih konic in za potnike, ki bodo stali. Po napovedih naj bi ta ukrep odpravili 1. septembra.

Bari in restavracije bodo od 11. junija lahko odprti do polnoči. Trenutno morajo zapreti vrata do 23. ure. Od 15. julija bodo lahko odprti do 2. ure. Nočni klubi se bodo lahko odprli 1. septembra, a bodo morali obiskovalci do 1. oktobra ob vstopu pokazati covidno potrdilo.

Od 1. avgusta covidno potrdilo ne bo več obvezno za vstop v muzeje, kinodvorane in gledališča, od 1. septembra za bare in restavracije.

Na javnih prireditvah na Danskem bo od 14. junija lahko do 10.000 ljudi. Izjema bo veljala za štiri tekme letošnjega evropskega nogometnega prvenstva, ki bodo v Københavnu, kjer bo lahko do 25.000 gledalcev. Prvotno je bilo sicer predvidenih do 16.000 gledalcev. Danska nogometna zveza je zato že sporočila, da dovoljeno večje število gledalcev ne bo veljalo za prvo tekmo, ki bo v soboto, ko bo Danska igrala proti Finski.

Danska je epidemijo covida-19 relativno dobro prestala. Trenutno je v danskih bolnišnicah 122 covidnih bolnikov, kar je najmanj od oktobra lani. V državi s 5,8 milijona prebivalcev je v celoti cepljenih 24,2 odstotka prebivalcev, 42,7 odstotka jih je prejelo prvi odmerek cepiva proti covidu-19.