Foto: Reuters
Foto: Reuters

Upravno sodišče v nemškem mestu Düsseldorf je presodilo v korist državljanu, ki je tožil mesto zaradi obvezne uporabe zaščitne maske v mestu. Sodišče je pojasnilo, da je ukrep nošenja mask na prostem preveč splošen in premalo definiran. "Ni jasno, kdaj in kje morajo državljani nositi masko, ampak se morajo sami odločiti na podlagi nedoločenih dejavnikov, na primer čas v dnevu, prostor in število pešcev v bližini," so zapisali po poročanju Bilda.

Podvomili so tudi o navodilu o obveznem vzdrževanju petmetrske telesne razdalje, saj vsi drugi ukrepi govorijo o varni razdalji 1,5 metra. Zanimivo pa je, da sodba velja le za tožnika, ki mu zato v mestu ni treba več nositi maske, za preostale meščane pa se s tem ne spremeni nič. Sodišče bo moralo odločati še o šestih podobnih zadevah.

Zelenski: "Večina premaga covid-19 in tudi jaz ga bom"

Iz Ukrajine prihaja novica, da se je z novim koronavirusom okužil predsednik Volodimir Zelenski. "Kljub vsem karantenskim ukrepom sem tudi jaz dobil pozitiven izvid testa," je potrdil na družbenih omrežjih. Imel naj bi rahlo povišano temperaturo, sicer pa se počuti dobro in bo delo nadaljeval v samoosamitvi. "Večina premaga covid-19 in tudi jaz ga bom. Vse bo spet dobro," je še zapisal.

V Ukrajini skoraj dnevno poročajo o novem rekordnem številu potrjenih okužb. Od začetka pandemije so potrdili več kot 460.000 okužb z novim koronavirusom, samo danes so poročali o 8687 novih primerih. V povezavi z okužbo je umrlo več kot 8500 ljudi.

Ukrajinski predsednik je novico potrdil na družbenih omrežjih. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik je novico potrdil na družbenih omrežjih. Foto: Reuters

V Franciji največ hospitaliziranih po aprilu

Direktor zavoda za javno zdravje v Franciji je sporočil, da je v državi hospitaliziranih več kot 31.000 ljudi, kar se je zgodilo prvič po 17. aprilu. Število smrtnih žrtev v bolnišnicah in domovih za ostarele je v zadnjem dnevu naraslo za 551, direktor pa ob tem ocenjuje, da vrhunca drugega vala še niso dosegli. Zadnji dan so sicer potrdili 20.155 okužb, kar je precej manj kot 38.916 v nedeljo.

Italija: Toskana in Bolzano na oranžni seznam

Italijanska vlada bo v sredo dežele Toskana, Ligurija, Abruci, Umbrija in južni del Bazilikate uvrstila na oranžni seznam, kar pomeni, da se morajo bari in restavracije zapreti, medtem ko lahko trgovine ostanejo odprte. Prebivalci se lahko še zmeraj premikajo po mestih oz. občinah, vendar jih ne smejo zapustiti. V deželah na rdečem seznamu velja še strožji režim, saj prebivalci razen v nujnih primerih tudi podnevi ne smejo zapustiti svojih domovanj. Za celotno državo pa ob tem velja policijska ura med 22. in 5. uro ter obvezno nošenje mask na prostem. Novi ukrepi naj bi vključevali tudi delno karanteno v pokrajini Bolzano, je za Reuters povedal vir z ministrstva za zdravje.

Vse višji delež okužb tudi na Švedskem

Število okužb z novim koronavirusom se je v zadnjih tednih povzpelo tudi na Švedskem, vendar gre po navedbah Reutersa to pripisati tudi drastičnemu povečanju testiranj. V petek so denimo potrdili 4697 novih okužb. Bolj odločilen je delež pozitivnih izvidov testov: v prestolnici Stockholm je ta zadnji teden znašal 20 odstotkov (od skupno 42.000 testih), teden prej 16, dva tedna prej osem odstotkov. Iz prestolnice poročajo tudi o večjem pritisku na bolnišnice, prek konca tedna se je število obolelih v bolnišnicah in domovih za ostarele z 273 povečalo na 349. Švedska sicer še zmeraj vztraja pri modelu, v katerem se izogibajo zapiranju in se zanašajo na prostovoljno upoštevanje zaščitnih ukrepov.

Madžarska: Srednješolci bodo ostali doma

Madžarski premier Viktor Orban je napovedal zaostritev protikoronskih ukrepov, ki pomenijo delno zaprtje države. Osnovne šole in vrtci bodo ostali odprti. Športne prireditve bodo morale potekati brez navzočnosti gledalcev, je na Facebooku sporočil Orban. Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI se bodo morali trgovine in storitveni obrati, kot so frizerski saloni, zapreti ob 19.00. Hoteli bodo lahko sprejeli samo poslovneže, ne pa tudi turistov. Zasebna druženja bodo omejena na deset ljudi. Rekreacija bo dovoljena zgolj na prostem, zaposlene v bolnišnicah, šolah, vrtcih in jaslih pa bodo redno tedensko testirali.

Zaostreni ukrepi naj bi veljali najmanj 30 dni, a o njih mora v torek glasovati še parlament, v katerem pa ima Orbanova vladajoča stranka Fidesz absolutno večino.

Od začetka drugega vala epidemije covida-19 na Madžarskem, ki se je začel konec poletja, Orban ni bil naklonjen zaostritvi ukrepov, saj je bilo njegovo mnenje, da je treba zaščititi tako gospodarstvo kot življenja. Vse od začetka oktobra v državi opažajo porast števila okužb z novim koronavirusom in smrt bolnikov s covidom-19, zaradi česar so se okrepili pozivi k ostrejšim protikoronskim ukrepom. Prav tako so vodilna zdravniška združenja v državi začela opozarjati pred preobremenjenostjo madžarskih bolnišnic.

Podatki Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC) o številu smrti v zadnjih sedmih dneh kažejo, da je Madžarska po število smrti zaradi covida-19 na milijon prebivalcev v Evropski uniji na četrtem mestu, za Češko, Belgijo in Slovenijo. Nazadnje so na Madžarskem potrdili več kot 5000 novih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 6061 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 415 na medicinskih ventilatorjih. Doslej je covid-19 na Madžarskem zahteval 2438 življenj.

V Avstriji nekoliko manj novih okužb

V Avstriji so zadnji dan potrdili 5593 novih okužb z novim koronavirusom, kar je 340 manj kot dan prej, a več kot 1500 več kot pred tednom dni. V bolnišnicah se trenutno zdravi 3229 bolnikov s covidom-19, od tega 474 na oddelkih intenzivne nege, kar je 15 več kot v nedeljo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Največ novih okužb so ponovno potrdili v deželi Zgornja Avstrija, in sicer 1489. Na drugem mestu je dežela Spodnja Avstrija z 891 novimi okužbami, sledita Dunaj z 711 novimi okužbami in avstrijska Štajerska s 706 novimi okužbami. Najmanj okužb, 163, so tokrat potrdili na avstrijskem Koroškem.

Na Madžarskem se bodo zaprle vse restavracije. Foto: Reuters
Na Madžarskem se bodo zaprle vse restavracije. Foto: Reuters

Na Hrvaškem doslej več kot 800 mrtvih zaradi covida-19

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5670 testih potrdili 1529 primerov okužbe z novim koronavirusom. Od nedelje je umrlo 38 bolnikov s covidom-19, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Z novimi smrtnimi žrtvami covida-19 je število umrlih preseglo 800.

Na Hrvaškem je ob ponedeljkih praviloma nižje število novookuženih, ker konec tedna opravijo približno polovico manj testov kot ob delovnikih. Prejšnji ponedeljek je štab poročal o 1165 novookuženih ob 5115 opravljenih testih. Največ primerov so znova ugotovili na območju Zagreba, kjer so našteli 403 okužbe. V Primorsko-goranski županiji so potrdili 124 novih okužb. Iz Istrske županije so poročali o 64 novih primerih.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je dejal, da je v državi 14-dnevna incidenca visoka, ker je dosegla 750,4 na 100.000 prebivalcev, kar Hrvaško uvršča na 22. mesto med 27 članicami EU-ja. Slabše stanje je v Franciji, Belgiji, Sloveniji, Luksemburgu in na Češkem, je dejal. Smrtnost za covidom-19 na Hrvaškem znaša 184,5 na milijon prebivalcev, je še dejal vodilni hrvaški epidemiolog.

Na Hrvaškem je od začetka novembra zaradi covida-19 umrlo skoraj 300 ljudi. Capak pojasnjuje, da gre za posledico občutne krepitve števila okuženih iz druge polovice oktobra. Pričakuje, da se bo trend števila okužb kmalu umiril, ker so v prvem tednu novembra zaznali 4,2-odstotno dnevno zvišanje število okužb, v drugi polovici oktobra pa skoraj 100-odstotnega.

Na Hrvaškem je trenutno 14.942 aktivno okuženih. V bolnišnicah zdravijo 1451 bolnikov s covidom-19, na medicinskih ventilatorjih jih je 142, kar je največ doslej.

Od 25. februarja, ko so ugotovili prvi primer, so na Hrvaškem potrdili skoraj 68.800 okužb z novim koronavirusom in 832 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je več kot 53.000 ljudi. Opravili so 564.686 testov.

Evropa ostaja eno izmed žarišč okužbe

V Rusiji znova rekordno število okužb s koronavirusom

V Rusiji so potrdili nov rekord v številu okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so tako našteli 21.798 novih okužb, kar je skoraj še enkrat več, kot je znašal rekord maja, v prvem valu epidemije covida-19.

Žarišče okužb je tako kot v prvem valu prestolnica Moskva, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 6897 novih okužb. Doslej so Rusiji našteli že skoraj 1,8 milijona okužb z novim koronavirusom, s čimer se uvršča na peto mesto na svetu, za ZDA, Indijo, Brazilijo in Francijo.

Po vsej Rusiji je v zadnjih 24 urah umrlo 256 bolnikov s covidom-19, skupno pa skoraj 30.800. V primerjavi s preostalimi državami, ki jih je pandemija covida-19 zelo hudo prizadela, so v Rusiji zaznali razmeroma malo smrtnih žrtev novega koronavirusa.

Kljub ponovnemu naraščanju števila okužb v zadnjih tednih ruske oblasti ne nameravajo znova uvesti strogih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, kakršni so veljali spomladi. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je priznal, da je rast števila okužb v Rusiji alarmantna, a ob tem izpostavil, da v vseh državah, ki jih je prizadela pandemija, ne velja karantena.

Ruske oblasti so pred kratkim sprostile 11 milijard rubljev (okoli 120 milijonov evrov) vreden sveženj pomoči regijam, ki imajo težave pri obvladovanju hitrega naraščanja števila okužb.

BiH: 73 smrti v enem dnevu

O novem žalostnem dnevu glede smrti bolnikov s covidom-19 poročajo tudi iz Bosne in Hercegovine, saj je v zadnjih 24 urah umrlo 73 ljudi – 52 v Federaciji BiH-a, 19 v Republiki Srbski in dva v Brčkem. Skupno je do danes v pandemiji v državi umrlo 983 ljudi, 652 moških in 331 žensk.