Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Meni sicer, da sprejeti ukrepi po njegovem mnenju še niso pokazali pravih učinkov, saj v glavnem veljajo šele od 16. marca, tako se bo šele v nadaljevanju videlo, v katero smer točno gremo.

Ravnanje znotraj vsakega doma je ključno

Ko gre za okužbe, se te očitno hitro širijo v domovih za starostnike. V njih je bilo v sredo skupno 162 oskrbovancev in 32 zaposlenih s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Največ, 85, jih imajo v domu v Šmarju pri Jelšah, 39 v Metliki, v Ljutomeru je okužba v petih dneh z dveh prešla na 33 ljudi.

Sorodna novica Pozno zvečer jim sporočijo, da so okuženi: "Kam grem, ali bom umrl?!"

"Po naših informacijah je v Ljutomeru prihajalo do kar večjih kršitev prejetih navodil. Do pred kratkim so sprejemali obiske, imeli odprta vrata, kar že nekaj časa ne velja. Verjetno je tudi to, kar se je zgodilo, posledica neupoštevanja navodil," meni Gantar.

Poudarja, da imajo v domovih za starejše, ki dejansko so kritična točka, enotna navodila za delo. Ključno je v prvi vrsti ravnanje znotraj vsakega doma – nadzor na vhodu in tudi izhodi iz doma, saj čeprav obiski niso dovoljeni, so ponekod izhodi starostnikov.

"Tudi to bo seveda treba vzeti pod nadzor," je opozoril v pogovoru z voditeljem Igorjem E. Bergantom. Pa tudi strikten nadzor nad osebjem, ki hodi vsak dan v službo – absolutna kontrola, ali ima nekdo znake respiratorne okužbe in s tem tudi preprečitev vstopa. Tudi znotraj domov pa je treba dosledno ločiti te, ki imajo znake okužbe, te, ki so brez znakov, in pa te, ki so že oboleli za covidom-19, razdelitev na tri dele opisuje minister.

Poleg teh sprejetih ukrepov skušajo zagotavljati tudi dodatno izobraževanje, učenje uporabe zaščitnih sredstev od osebja.

"Kombinacija vsega tega lahko prispeva k temu, da se v domovih okužba ne bo širila," je prepričan minister.

Pogovor z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem

Testirali bi tudi tiste, ki jih zdravnik pošlje v izolacijo

V nekaterih državah nameravajo izvajati tudi teste prisotnosti protiteles, bi se tega lahko lotili tudi pri nas? "Ja, tudi tega se lotevamo," pritrjuje Gantar. Spomnil je, da je Slovenija med tistimi državami, ki je testirala večji del prebivalstva, da pa ostaja še en delež, ki bi ga še lahko testirali.

Sorodna novica Zbolela cela družina, v uradni statistiki "le" najbolj bolna mama

"To zdaj nekako pripravljamo, govorimo o vseh tistih z znaki respiratornega infekta, ki dnevno prejemajo obvestila od družinskih zdravnikov, da morajo z znaki iti v samoizolacijo, dejansko pa ne vemo, koliko med njimi je še tudi v resnici okuženih z novim koronavirusom. To je tista populacija, pri kateri želimo večje število testiranj."

Kot poudarja minister, imajo različne države različne pristope in tudi različne rezultate, tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), denimo, znova preučuje uporabo zaščitnih mask: "Ob ne popolnoma znani bolezni in načinom širjenja se pač preverjajo različne poti. Če danes recimo ne bi nosili mask, čez tri tedne bi pa rekli, da bi bilo to smiselno, smo zamudili vlak. V tem primeru se mi zdi dosti bolj pametno ukrep izpeljati, ker pa nekdo pač mora odločiti, odločamo mi."

Želi si boljšega sodelovanja

Pred dvema dnevoma je vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) profesor Ivan Eržen javno kritiziral omejitve gibanja na občine in dezinfekcijo večstanovanjskih stavb. Ali prihaja do trenj med vlado in NIJZ-jem?

"Če je dogovor, da se neki ukrep izpelje, potem je smiselno, da je tak dogovor spoštovan," meni minister za zdravje in pravi, da bi si želel boljšega sodelovanja z NIJZ-jem, saj da je to v tem trenutku res slabše.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.