Okužbe k nam prihajajo iz sosednjih držav. Ponekod v Sloveniji pa je precepljenost prenizka. Foto: BoBo
Okužbe k nam prihajajo iz sosednjih držav. Ponekod v Sloveniji pa je precepljenost prenizka. Foto: BoBo

Ljudje tako zmotno mislijo, da cepljenje ni potrebno, opozarja Marko Vudrag z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na predavanju "Kaj smo se naučili iz zadnjih dogodkov glede cepljenja", ki ga je v Ljubljani organiziral Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb, je pediatrinja z ljubljanske infekcijske klinike Breda Zakotnik predstavila statistične podatke o številu obolelih za posameznimi boleznimi, za katere obstaja cepivo in je v Sloveniji cepljenje obvezno.

Kot je dejala, je davica pri nas povsem izginila, medtem ko v svetu še opažajo primere okužb. Pediatri še vidijo kakšen primer tetanusa in mumpsa na leto, še se pojavlja oslovski kašelj. Že več kot desetletje pa nikjer v Evropi ni bilo primera poliomelitisa ali rdečk.

Od uvedbe cepljenja leta 2000 poleg tega pri nas ni bilo več nobenega primera hemofilusa influence B. Med letoma 2000 in 2009 v Sloveniji tudi ni bilo nobenega primera ošpic, po upadu precepljenosti pa se je ta bolezen začela spet pojavljati, je poudarila Breda Zakotnik.

Upad precepljenosti
Precepljenost s kombiniranim cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam zadnja leta upada, leta 2013 pa je po podatkih Brede Zakotnik dosegla kritično mejo, saj je padla na 93,9 odstotka populacije. V nekaterih regijah je po Vudragovih trditvah še nižja. Breda Zakotnik je opozorila na izredno nalezljivost ošpic. Na lanski pasji razstavi v Šempetru pri Gorici se je tako od le ene bolne osebe nalezlo kar 44 ljudi.

Okužbe prihajajo iz sosednjih držav
Vudrag je dejal, da okužbe pridejo k nam iz sosednjih držav, Avstrije, Italije ali Bosne in Hercegovine. "Če hočemo preprečiti širjenje bolezni, potrebujemo dobro precepljenost. V takih razmerah tudi necepljen posameznik ne bo zbolel, ker se bolezen v zaščiteni populaciji pač ne bo mogla širiti," je poudarila Breda Zakotnik.