Zdravstvo niso samo zdravniki, opozarjajo v SPUKC-ju. Zdravniki namreč predstavljajo le 20 odstotkov zdravstvenega osebja. Foto: BoBo
Zdravstvo niso samo zdravniki, opozarjajo v SPUKC-ju. Zdravniki namreč predstavljajo le 20 odstotkov zdravstvenega osebja. Foto: BoBo
false
Fides zahteva višje plače in boljše delovne razmere, v nasprotnem primeru grozi s še večjo stavko. Foto: BoBo
Milojka Kolar Celarc
Na izsiljevanje ne pristajam, pravi ministrica. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V Sindikatu podpore UKC (SPUKC) sicer razumejo stavkovne zahteve zdravniškega sindikata Fides in jih deloma tudi podpirajo, a vseeno četrtkove stavke ne nameravajo podpreti, so zapisali v sporočilu za javnost. Razlog za to so znane težave podpornega medicinskega osebja in drugega podpornega osebja v zdravstvu, za katere pa v SPUKC-ju verjamejo, da jih lahko rešijo le s sodelovanjem vseh poklicnih skupin.

"Izgorelost na delovnem mestu, neprimerno plačilo in neizdelani standardi ter normativi so skupni imenovalec večine poklicnih skupin v zdravstvu (in širše), zato bi od Fidesa pričakovali najmanj povabilo k skupni predstavitvi in zastopanju težav v zdravstvu, kar bi nedvomno pripomoglo k hitrejšemu reševanju težav vseh nas, in ne zgolj poveličevanju težav ter razkazovanju moči ene poklicne skupine, kot to počne zadnjih nekaj let Fides," so bili kritični do zdravniškega sindikata.

V primerjavi z drugimi poklicnimi skupinami v zdravstvu so po njihovem mnenju le zdravniki tisti, ki si lahko edini privoščijo tako stavko, kot je napovedana za četrtek, ter si tako poskušajo izboriti boljši položaj. "Si predstavljate morda bolnišnični oddelek brez medicinskih sester in bolničarjev, higieno prostorov brez strežnic, bolnikov brez hrane, nujne medicinske pomoči brez voznikov reševalcev …?" so se vprašali.

Dodali so še, da jih marca nihče ni podprl v prizadevanju, da bi bila najnižja izhodiščna plača v državi v višini zakonsko določene minimalne plače in da očitno nihče v državi noče govoriti o tistih z najnižjimi dohodki.

Višje plače za 40 odstotkov
Poročali smo, da se je zdravniški sindikati Fides v četrtek, 28. maja, odločil izvesti stavko, s čimer želijo doseči uveljavitev standardov in normativov, zapisanih v t. i. modri knjižici, in povišanje zdravniške plače v razmerju 1 : 3 med povprečno bruto plačo v državi in med povprečno bruto osnovno plačo zdravnika.

Po besedah predsednika zdravniškega sindikata Fides Konrada Kuštrina povprečna plača zdravnika trenutno znaša 1,98 povprečne slovenske plače, torej bi se jim morala plača povišati za okoli 40 odstotkov.

Več časa za bolnike in manj bolnikov na zdravnika
Standardi in normativi, ki jih zdravniki od vlade zahtevajo, da jih sprejme, pa med drugim določajo bistveno manj opredeljenih bolnikov na enega družinskega zdravnika, kot je danes povprečje. Prav tako naj bi družinski zdravnik za prvi pregled bolnika z akutno boleznijo imel na voljo 12 minut, s kronično boleznijo pa 15 minut. Danes je to povprečje okoli sedem minut.

Maksimalni glavarinski količnik na družinskega zdravnika pa bi bil 1.500 opredeljenih bolnikov - danes je na enega zdravnika v povprečju opredeljenih okoli 2.200 bolnikov. Da bi dosegli to število, bi potrebovali več kot 300 dodatnih družinskih zdravnikov.

Za telefonski posvet je v okviru modre knjižice predvidenih pet minut, za predpis recepta pa štiri minute. Za sistematičen pregled otrok in mladostnikov standardi predvidevajo 20 minut, povprečni minimum za strokovno opravljen ginekološki pregled pa je 15 minut.

Ministrica ne popušča
A ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zahtev zdravnikov ne želi izpolniti, saj da delovne skupine učinkov uvedbe vseh standardov in normativov še niso preučile. Prepričana je tudi, da je napovedana stavka nezakonita, saj vlada ni kršila nobenih predpisov, zato je tudi že napovedala, da stavke ne misli plačati. "Na tako izsiljevanje ne pristajam,"je dejala ministrica.

Tudi zavod za zdravstveno zavarovanje je opozoril, da denarja, ki ga zahtevajo zdravniki, v zdravstveni blagajni ni. Njihove zahteve bi državo namreč stale dodatnih 200 milijonov evrov.