Množični pokopi umrlih v Indiji. Foto: Reuters
Množični pokopi umrlih v Indiji. Foto: Reuters
Cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca v ZDA še ni odobreno za uporabo, ga pa vseeno itdelujejo. Foto: Reuters
Cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca v ZDA še ni odobreno za uporabo, ga pa vseeno itdelujejo. Foto: Reuters

Dnevno imajo že več kot 350.000 okužb. Bolnišnice so prepolne in brez zalog opreme. Ljudje umirajo tudi na ulicah. Samo v ponedeljek so v Indiji potrdili 2800 smrti s covidom-19, ki je do zdaj po vsem svetu zahteval že več kot 3,1 milijona življenj.

Kot poroča BBC, so na območju prestolnice New Delhi Sarai Kale Khan zgradili 27 krematorijev oziroma grmad, v katerih kurijo posmrtne ostanke umrlih s covidom-19. Ker kronično primanjkuje tovrstne infrastrukture, so grmade postavili kar v bližnjem parku, kjer so posekali drevesa. Ob tem pa naj bi svojce umrlih prosili, da zbirajo lesene deske in pomagajo pri sežigih.

Pred dnevi smo na MMC-ju že poročali, da začasne krematorije postavljajo tudi na parkiriščih ob bolnišnicah. Oblasti zato iščejo dodatne površine v mestu za ta namen, med drugim ob bregu reke Yamuna. Zaposleni v krematoriju je za časopis The Hindu dejal, da imajo kapacitete le za 22 trupel in da delajo od zgodnjega jutra do polnoči, poroča BBC.

Indijski premier Narendra Modi se sicer spopada z vse večjimi kritikami zaradi ukrepanja v pandemiji. Med drugim je vlada v zadnjih tednih dovolila množična zbiranja, predvsem verske festivale, pa tudi politična zborovanja, kjer se je virus očitno močno širil. Nezadovoljstvo nad vlado zaradi tovrstnega ukrepanja v pandemiji zato narašča.

Indijski zdravstveni sistem močno obremenjen

V Indijo je prispela prva tuja pomoč v medicinski opremi, kot prva je prišla britanska pošiljka medicinskih ventilatorjev in jeklenk s kisikom. ZDA pa so medtem obljubile izvoz več milijonov odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca.

Pomoč so obljubile tudi ZDA, Francija, Nemčija, Kanada in Svetovna zdravstvena organizacija.
Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek napovedal, da bodo ZDA v tujino izvozile 60 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece proti covidu-19. Okoli 10 milijonov bi lahko v tujino, predvsem v Indijo, prišlo v prihodnjih tednih. Indiji so pomoč obljubili tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in Evropski uniji, pomoč so napovedale tudi nekatere posamezne države.

ZDA ne potrebujejo cepiva AstraZeneca

V ZDA naj bi bili vsi odrasli državljani cepljeni do konca maja. Foto: Reuters
V ZDA naj bi bili vsi odrasli državljani cepljeni do konca maja. Foto: Reuters

Kot je sporočila Bela hiša, bo morala vsa cepiva pred izvozom v tujino najprej pogledati ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA). Prvih deset milijonov odmerkov naj bi ZDA v prihajajočih tednih poslale drugim državam, preostalih 50 milijonov pa je trenutno v različnih stopnjah proizvodnje in bi bili lahko pripravljeni za izvoz v naslednjih mesecih.

ZDA so za svoje državljane priskrbele okoli 600 milijonov odmerkov cepiv podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna, kar je dovolj, da z njimi cepijo vse svoje prebivalce. Po načrtih administracije predsednika Joeja Bidna naj bi bili v ZDA vsi odrasli prebivalci cepljeni do konca maja; do zdaj je bilo najmanj z enim odmerkom cepljenih 53 odstotkov Američanov. Cepiva podjetja AstraZeneca v ZDA tako sploh ne potrebujejo, poleg tega pa ga zdravstvene oblasti za uporabo na ameriških tleh sploh še niso odobrile, tako da se jim kopiči v skladiščih.

Washington je že marca okoli štiri milijone odmerkov cepiva AstraZenece posodil v Mehiko in Kanado, kjer je to cepivo odobreno za uporabo, piše BBC. Katere države bodo prejele cepivo, se Washington še ni odločil – do zdaj so prejeli prošnjo za pomoč iz Mehike in Kanade. Trenutno tudi še ni jasno, ali bodo ZDA cepivo državam le posodile, prodale ali donirale.

V Indijo prispele prve pošiljke pomoči