Kobilarna Lipica praznuje 435 let. Foto: Milan Skledar
Kobilarna Lipica praznuje 435 let. Foto: Milan Skledar
Dan Kobilarne Lipica

Kot posebni gost se jim je pridružil "leteči Francoz" Lorenzo s svojim programom in drznimi akrobacijami. Nastopil je s svojima najbolj priljubljenima točkama, s katerima je postal svetovna zvezda in do danes navdušil občinstvo v več kot 28 državah sveta.

Ob vrhuncu praznovanja 435. obletnice Kobilarne Lipica sta si lipiška kobilarna in avstrijska kobilarna Piber izmenjali dragoceni darili - plemeniti lipicanski kobili. Slovesna predaja in stisk rok v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjana Bizjaka in direktorja avstrijske državne kobilarne Piber Maxa Dobretsbergerja bosta na simbolni ravni naznanila novo obdobje uspešnega povezovanja med evropskimi lipicanskimi kobilarnami.

"S slovesno predajo plemenitih lipicanskih kobil znova dokazujemo, da lipicanec ne pozna meja. Ko je bilo v stoletjih zgodovine potrebno, je združeval ljudi in tudi tokrat združuje. Močnejši je od katerih koli interesov, zato smo danes enotni za vpis lipicanca na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine," je poudaril Bizjak.

Kot so zapisali v Kobilarni Lipica, pomeni to predvsem popolno podporo pobudi za vpis vseh lipicanskih kobilarn na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, ki ga bo vodila Kobilarna Lipica, izvorna kobilarna lipicanske pasme konj.

Praznovanje je spremljal celodnevni program za družine in otroke, kobilarno je obiskalo okoli 10.000 obiskovalcev, slavnostni govornik pa je bil predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Avtor fotografij s prireditve je Milan Skledar.

Dan Kobilarne Lipica