Putin in Abramovič naj bi želela povezati Rusijo z ZDA, od česar bi imela Rusija predvsem gospodarske koristi. Foto: EPA
Putin in Abramovič naj bi želela povezati Rusijo z ZDA, od česar bi imela Rusija predvsem gospodarske koristi. Foto: EPA

Ko je Roman Abramovič naročil največji vrtalni stroj na svetu, je to sprožilo ugibanja, ali načrtuje kopanje predora med ZDA in Rusijo.

Ruski milijarder sicer ni razkril, zakaj bo njegovo podjetje Infrastruktura največji vrtalni stroj uporabilo, kar je le podžgalo ugibanja, ali bo gradil predor pod 88-kilometrskim Beringovim prelivom. Abramovič deli vizijo o predoru, ki bi povezal Kamčatko (kjer je milijarder guverner) z Aljasko, z ruskim predsednikom . Ta naj bi se o velikem projektu na tihem že pogovarjal z Washingtonom. "Putin vidi Rusijo kot središče sveta in želi, da bi iz Evrope prevažali njene izvoze prek njegove države v ZDA," je povedal neimenovani vir, ki pozna te načrte.

Dve leti za izdelavo stroja, najmanj 10 za predor
Nemško podjetje Herrenknecht bo potrebovalo dve leti za izdelavo vrtalnega stroja s premerom 19 metrov, ki naj bi prvič po ledeni dobi povezal Rusijo in ZDA.

Za kopanje predora naj bi potrebovali največ 10 let, stroške gradnje pa naj bi nadoknadili s tem, ko bi vsako leto skozi predor potovalo 100 milijonov ton tovora. Skozi predor bi prav tako šle ogromne količine nafte iz Sibirije, s katero bi oskrbovali ZDA in Kanado.

Abramovič zanika kopanje predora
Tiskovni predstavnik Abramoviča je govorice o gradnji predora zanikal. Tudi ameriški uradniki trdijo, da niso dobili nobenega konkretnega predloga za predor pod Beringovim morjem, navedb o pogovorih z odhajajočim ruskim predsednikom Putinom o predoru pa niso želeli komentirati.

Trenutno največji vrtalni stroj ima premer 15 metrov. Kitajska ga je uporabila za kopanje predora pod reko Jangcek. Za kopanje predora med Veliko Britanijo in Francijo pa so uporabili vrtalnike s premerom sedem metrov in pol.

T. V.