Prvi mož Appla na tradicionalnih nagovorih običajno napove Applove novosti. Foto: epa
Prvi mož Appla na tradicionalnih nagovorih običajno napove Applove novosti. Foto: epa
Steve Jobs ob novoletnem nagovoru
Zadnja Applova novost - iPod Shuffle. Foto: epa

Taka poteza bi za podjetje pomenila veliko spremembo, saj Intelovi procesorji temeljijo na drugačni arhitekturi kot čipi PowerPC, ki jih izdeluje IBM. Nove procesorje naj bi sprva vgrajevali v cenejše računalnike, poteza pa bi lahko odprla več možnosti za prenos Applovega naprednejšega operacijskega sistema v druge računalnike.

Če govorice držijo, naj bi prvi mož Appla Steve Jobs potezo napovedal ob tradicionalnem nagovoru ob odprtju konference razvijalcev programske opreme v ponedeljek. V tem primeru bo moral Jobs pojesti precej zarečenega kruha, saj so leta javno zatrjevali, da je arhitektura PowerPC-jev naprednejša.

Nekateri poznavalci opozarjajo na težave, na katere bi naletel Apple ob takem prehodu. Tako bi v letu oziroma dveh, dokler se ne konča prehod, podjetje prodalo veliko manj računalnikov, saj bi bili ti v očeh uporabnikov zastareli. Poleg tega bi izgubili tudi veliko neodvisnih razvijalcev programske opreme, ki ne bi zmogli tehnološko zahtevnega prehoda na drugačno arhitekturo.