Velociraptor je večji sorodnik hesperonychus. Včasih ga je imel tudi za kosilo. Foto: EPA
Velociraptor je večji sorodnik hesperonychus. Včasih ga je imel tudi za kosilo. Foto: EPA

Dinozavri te na novo odkrite vrste so bili pogosto kosilo za velociraptorje, ki so živeli na območju današnje Alberte pred 75 milijoni let. Vrsto so poimenovali hesperonychus, kar pomeni zahodno šapo. Živeli so v zahodni Kanadi, stali so na dveh nogah, prehranjevali so se z insekti in majhnimi sesalci, ali drugimi živalmi, ki so jih lahko našli.

Znanstveniki so povedali, da je bil hesperonychus podoben velociraptorju, precej podobne pa sta imela tudi šape. Velociraptors je lahko pokončal velike živali, meču podobna šapa pri hesperonychusu pa ni bila tako velika. Paleontolog Nick Longrich z univerze v Calgaryju je dejal, da je bil hesperonychus najverjetneje manj pomemben lovec, ki se je prehranjeval s sesalci, priči in dinozavrovimi mladiči.

Hesperonychusove fosile so zbirali od leta 1982, a so paleontologi zaradi njihove majhnosti domnevali, da je šlo za mladiče. Longrich je ugotovil, da odrasle živali hesperonychusa zrastejo do 50 centimetrov. Da gre za odrasle živali, so ugotovili na podlagi dejstva, da so kolki zarasli skupaj. Tehtali so dva kilograma in tako veljajo za najmanjše najdene dinozavre v Severni Ameriki, še manjše pa so nekdaj našli na Kitajskem.

Longrich pričakuje, da bodo našli še precej fosilnih ostankov hesperonychusa, saj naj bi jih bilo precej več kot večjih sorodnikov. Meni tudi, da bodo ostanke našli na različnih območjih.

A. M.