Tudi britje je očitno le dobilo podobo za 21. stoletje. Foto: Kickstarter
Tudi britje je očitno le dobilo podobo za 21. stoletje. Foto: Kickstarter

Gustavsson, leta 1989 je izumil znani svetlobni kozmetični postopek, imenovan ISL, je veteran kozmetične industrije, saj sodeč po zapisu na Kickstarterju v njej deluje že 30 let. Čeprav sta si z Binunom zadala dokaj skromen cilj, da bi zbrala 160.000 dolarjev, jima je med pisanjem tega članka za brivnik uspelo zbrati že več kot 1,2 milijona dolarjev. In navdušenje ne ponehuje.

Skarp lahko prereže vsako vrsto dlake, za kar je odgovorna molekula imenovana kromofor, ki jo vsebujejo dlake čisto vseh ljudi. Če na kromofor pade svetloba določene valovne dolžine, jo prereže, laser pa stopi las čisto pri površju kože. Zaradi tega je po besedah izdelovalcev koža tudi bolj gladka in obenem traja dlje. Brivnik se lahko uporablja z vodo, ni pa nujno, doba trajanja je 50.000 ur, poganja pa ga AAA-baterija.

Idejo za laserski brivnik je Šved dobil že leta 2001, a ustrezna tehnologija takrat še ni bila dostopna. Sicer so že obstajale možnosti uporabe določenih laserjev za britje, vendar so bile njihove valovne dolžine primerne le za temne dlake.

Preboj je prišel leta 2009, ko je odkril valovno dolžino, ki lahko prereže vse barve dlak. Končni izdelek pa je začel dobivati podobo leta 2013, ko se je ekipi pridružil še izumitelj Binun, ki je pomagal izdelati delujoči končni proizvod. Trenutno že imajo preliminarne dogovore s proizvajalci, potrebovali pa so le še začetni kapital za proizvodnjo. Tudi s tem več kot očitno niso imeli težav.