Čeferin je napovedal, da se bo sam cepil proti covidu-19. Foto: EPA
Čeferin je napovedal, da se bo sam cepil proti covidu-19. Foto: EPA

Predsednica in predsednik sta se pogovarjala prek videopovezave, Čeferin pa je imel podoben pogovor že v torek tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem.

Kot je za Radio Slovenija poročal Igor Jurič, je Ursula von der Leyen po pogovoru med drugim sporočila, da je treba covidu-19 pokazati rdeči karton, da bodo stadioni kmalu znova polni navijačev, lokalna igrišča pa polna veselja.

Kot je v pogovoru s slovenskimi dopisniki poudaril Čeferin, sta se s predsednico komisije dogovarjala o še tesnejšem sodelovanju med organizacijama in o skupnem promoviranju nujnosti cepljenja proti covidu-19.

Sorodna novica Cepivo Moderne naj bi imunost proti covidu-19 zagotavljalo vsaj tri mesece

"Gospa predsednica je jasno povedala, da veliko pomeni, če naši najboljši igralci, ki jih mladi gledajo kot svoje vzornike, povedo, da je treba skrbeti za ekologijo, da se je treba cepiti ne samo zaradi sebe, ampak da zavaruješ tudi svoje bližnje ali pa tiste, s katerimi si v stiku," je dejal Čeferin.

Ker so ljudje skeptični glede cepljenja, nameravata dati osebni zgled. "Najino mnenje je tudi, da bi se morali mi kot voditelji nekih organizacij v Evropi osebno cepiti in pokazati, da tega ne govorimo le drugim, ampak da tudi sami kaj naredimo," je dodal.

Ker je UEFA organizacija, ki ima močan vpliv tudi zunaj Evrope, je Čeferin prepričan, da bo kampanja za cepljenje podobno močna kot preostale njihove akcije in da bo ta virus verjetno lažje iztrebiti kot pa rasizem.

Sicer pa Čeferin meni, da UEFA premalo naredi na področju ekologije, zato namerava pomagati pri uresničevanju zelenega dogovora Evropske komisije, s predsednico komisije pa se oba zavzemata za evropski model športa, ki ni rezerviran samo za elito, ampak je solidaren in vlaga sredstva v celotni Evropi.

Uefa in Evropska komisija skupaj v spodbujanje cepljenja
WHO: Prihodnost je videti svetlejša

Direktor evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge je ocenil, da so napovedi cepiv proti covidu-19 fenomenalne. Ob tem je opozoril, da bodo zaloge cepiva sprva zelo omejene in da se morajo države odločiti, kdo bo cepljen najprej.

Na WHO-ju je "vse večje soglasje", da bi se morali najprej cepiti starejši, zdravstveni delavci in osebe s pridruženimi boleznimi.

Novi koronavirus lahko še vedno povzroči ogromno škodo, je v Københavnu opozoril Kluge, vendar je "prihodnost videti svetlejša", saj testiranja potencialnih cepiv dajejo pozitivne rezultate.

"Več kot je kandidatov, večje so možnosti za uspeh," je dejal Kluge. "Cepiva skupaj z drugimi javnozdravstvenimi ukrepi pomenijo konec akutne faze pandemije in obnovo gospodarstev na dosegu roke," je dodal.