Sedež Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije v Ljubljani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sedež Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije v Ljubljani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Negativno vzdušje v gospodarstvu in nepredvidljivo poslovno okolje se po besedah predsednika OZS-ja Blaža Cvara kažeta na način, da "odganjamo tisto, kar bi moralo biti v ospredju v naši državi, to so razvoj, dodatne investicije in vse, kar vodi k blaginji te družbe".

Blaž Cvar. Foto: OZS
Blaž Cvar. Foto: OZS

Kot je poudaril Cvar, OZS večinoma zastopa majhne obrtnike in podjetnike, zato si bodo še naprej prizadevali, da bodo z resornim ministrom dosegli dogovor o regulaciji cen električne energije za mali poslovni odjem.

Regulirane cene električne energije in plina namreč ostajajo le za gospodinjstva, je Cvar poudaril po poročanju Radia Slovenija. "Povsem nerazumljivo je, da imamo v Republiki Sloveniji za enako odjemno moč dve različni tarifi. Tukaj razlikujemo med poslovnim odjemom in fizičnim odjemom, čeprav gre za isto odjemno moč. Zakaj nekoga obremeniti več?"

Računajo, da bo Golob držal obljubo

Za letošnje leto si sicer na OZS-ju želijo pravega socialnega dialoga. "Dokler se OZS ne vrne v delovanje Ekonomsko-socialnega sveta, si želimo, da se vendarle izpolni obljuba oz. napoved predsednika vlade, da se bomo dotlej mesečno pogovarjali o različnih temah in začeli celostno obravnavati vse napovedane reforme," je dejal Cvar.

Sorodna novica "Ne bomo pozivali na ulice, a ukrepe je treba uravnotežiti"; srečanje z Golobom v sredo

Direktor OZS-ja Danijel Lamperger se je strinjal, da je treba zmanjšati birokracijo in finančno obremenitev podjetij, saj bi to na koncu pomenilo več davkov in ne manj. Ker ni posluha za izboljšanje razmer, po njegovem mnenju konkurenčnost poslovnega okolja v Sloveniji nazaduje.

Pišek: Težko leto za logistiko

"Logistika je tista, ki je živa in prva začuti upad ali pa rast gospodarstva," pa je dejal predsednik sekcije za promet pri OZS-ju Peter Pišek. Po njegovi oceni je za njimi težko leto, vendar "je v našem sektorju vedno tako, ko rešimo eno težavo, se nam jih deset odpre".

Peter Pišek. Foto: MMC RTV SLO
Peter Pišek. Foto: MMC RTV SLO

Letos se bodo, kot je dejal Pišek, še naprej spopadali z nerešenimi težavami od lanskega leta, pri čemer si želijo tudi posluha politike. Pri tem je poudaril digitalizacijo v sektorju, zeleni prehod in umeščanje logistične infrastrukture. Digitalizacija je po njegovi oceni zelo pomembna za varnost in pretočnost na slovenskih avtocestah.

Energija se draži tudi zaradi ciljev zelenega prehoda, ki bi ga radi izpeljali tudi prevozniki, a sami tega ne bodo zmogli, je dejal Pišek po poročanju Radia Slovenija. "Konkurenca, naše sosednje države, dobiva ogromna sredstva za prehod na zeleno, se pravi za prehod na vozila na plin, na elektriko, na vodikove celice. Mi se sicer v medijih pogovarjamo, nismo pa imeli nobenega konkretnega in resnega sestanka na to temo."

Želijo si čimprejšnje državne gradnje stanovanj

Gospodarstvo v Evropi se ohlaja, v gradbeništvo pa ohlajanje pride z zamudo, kar se bo po oceni predsednika sekcije gradbincev pri OZS-ju Zorana Simčiča pokazalo letos, zato od države pričakuje, da bo z razpisom naložb pokrila to luknjo. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo vlada, kot obljubljeno, začela graditi neprofitna stanovanja. "V tem letu bi bilo mogoče zgraditi približno 1000 stanovanj, ampak bo treba hitro začeti," je poudaril.

Simčič je poudaril še pomen pomakanja kadra, ki se ga trenutno rešuje z delavci s Kosova. "Kader, ki je prišel s Kosova v zadnjem letu, je še ostal, zdaj pa bo ta kader šel naravnost v države, ker imajo večjo dodano vrednost in boljše pogoje, kakor jih imamo v Sloveniji," je dejal. Simčič si zato želi, da bi država zagnala gradbeništvo in mu dala večji pomen.

Nezadovoljni obrtniki opozarjajo vlado