Prijavitelji bodo morali vsaj dva meseca dvakrat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji. Foto: BoBo
Prijavitelji bodo morali vsaj dva meseca dvakrat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji. Foto: BoBo

Na prvi razpis za državno subvencioniranje letalskih povezav s Slovenijo se je sicer prijavilo devet letalskih prevoznikov. Vsi so z ljubljanskega letališča že leteli oz. nekateri s poleti vztrajajo tudi v času vse bolj zaostrenih epidemioloških razmer v trenutni zimski sezoni.

Osem letalskih prevoznikov je z dokumentacijo zadostilo razpisnim pogojem, med prijavljenimi subvencije v tokratnem odpiranju ne bo dobil le nizkocenovni prevoznik Easyjet.

Skupaj bodo prejeli 985.320 evrov, so danes sporočili z gospodarskega ministrstva. Turkish Airlines bo prejel 148.530 evrov, Swiss Air 22.050 evrov, Air Serbia 98.130 evrov, Montenegro Airlines 45.450 evrov, Lufthansa 371.040 evrov, Air France 176.160 evrov, Wizzair 80.340 evrov, LOT pa 43.620 evrov.

Kot so ob tem pojasnili na ministrstvu, so pri Swiss Airu in Wizzairu potrebne še dodatne razjasnitve nekaterih nejasnosti v vlogi. Zanje sicer menijo, da bodo v kratkem ustrezno rešene, v nasprotnem primeru pa letalska prevoznika do subvencije ne bosta upravičena.

Pogoj: vsaj dve liniji na teden v poletnem voznem redu

Prijavitelji bodo morali vsaj dva meseca dvakrat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji, in sicer v obdobju od 28. marca do 30. oktobra prihodnje leto, torej v času poletne letalske sezone.

Gre za prvo od treh odpiranj ponudb v okviru razpisa za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije, pri katerem je letalskim prevoznikom na voljo skupno pet milijonov evrov za sofinanciranje stroškov, nastalih pri zagotovitvi poletov v Slovenijo. Evropska komisija je ta ukrep državne pomoči pred dnevi že odobrila.

Sorodna novica Letalskim prevoznikom pet milijonov evrov za spodbujanje povezav s Slovenijo

Rok za drugo odpiranje ponudb je 10. junij 2021, za tretje pa 11. oktober prihodnje leto. V okviru prvega roka je za sofinanciranje na razpolago 1,5 milijona evrov, za vloge v okviru drugega 2,3 milijona evrov, za vloge v okviru tretjega pa 1,2 milijona evrov. Višina razpoložljivih sredstev v okviru drugega in tretjega roka za oddajo vlog (tudi prenos sredstev) se lahko spremeni.

Cilj razpisa je ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije, spodbuditi ponovno vzpostavitev rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije že prenehali leteti v Slovenijo, in k letenju v Slovenijo spodbuditi tudi nove letalske prevoznike. To je tako za Slovence kot tudi za tujce, ki bodo želeli nadaljevati gospodarsko ali turistično dejavnost v Sloveniji, izrednega pomena, poudarjajo na ministrstvu.

Razpis je zastavljen tako, da bodo več pomoči prejeli letalski prevozniki, ki bodo v Slovenijo izvedli več poletov in pripeljali več potnikov. Glavnina pomoči je osredotočena na obdobje poletne letalske sezone 2021, ko je pričakovati delno normalizacijo razmer v letalskem prometu. V teh dneh npr. na Letališče Jožeta Pučnika redno letijo le tri letalske družbe.

Prijavitelji lahko na podlagi tega javnega razpisa pridobijo do 800.000 evrov, pri tretjem odpiranju pa še 200.000 evrov po de minimis shemi. Sofinanciranje je omejeno na največ 30 evrov po pripeljanem potniku na prijavitelja.