Prihodnje leto naj bi prineslo tudi povečanje števila brezposelnih. Foto: EPA
Prihodnje leto naj bi prineslo tudi povečanje števila brezposelnih. Foto: EPA
Kot pravilno potezo vlade je Kovač ocenil usmeritev k nadaljnji razbremenitvi gospodarstva, poleg tega pa je menil, da je vlada zaradi samega postopka njenega oblikovanja, zamudila veliko priložnost za pogajanja s socialnimi partnerji. Foto: EPA

Jure Snoj iz republiškega urada za zaposlovanje je na današnjem posvetu na temo možnosti delodajalcev med gospodarsko krizo dejal, da se bo po pričakovanjih zavoda za zaposlovanje prihodnje leto prijavilo 75.670 brezposelnih ljudi, kar v primerjavi z letošnjim letom pomeni 16,2-odstotni prirast priliva v brezposelnost. Skupno število registriranih brezposelnih naj bi se tako povečalo s 63.400, koliko naj bi jih bilo po ocenah ob koncu letošnjega leta, na 71.886 ob koncu leta 2009.

Kovač: Takšna kriza se pojavlja na 50 do 60 let
Profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Bogomir Kovač pa je ocenil, da gre pri zdajšnji finančno-gospodarski krizi za t. i. stoletno krizo, ki se pojavlja na vsakih 50 oziroma 60 let. Globina krize je po njegovem izjemna, v krizi pa je zaradi povezanosti gospodarstev celotno svetovno gospodarstvo. Po njegovih ocenah naj bi kriza trajala najmanj 30 mesecev, oziroma, če bodo "vsi ukrepi prijeli", do sredine leta 2011.

Kot dobro novico pri krizi Kovač vidi usklajeno delovanje finančnih sistemov in monetarnih oblasti, kot slabo novico pa, da koordinacija ni najbolj dobra, saj prihaja do "ekonomskega nacionalizma", kar je vidno tudi v Evropski uniji.

Kovač: Kriza ni dobra za slovensko gospodarstvo
Za Slovenijo, ki ima izrazito izvozno gospodarstvo, ta kriza ni dobra, še posebej, če bo EU zaradi nje dosegel ničelno oz. negativno rast bruto domačega proizvoda. Slovensko gospodarstvo pa tokrat, za razliko z obdobjem ob razpadu nekdanje Jugoslavije, nima toliko manevrskega prostora.

Slovenska podjetja bodo zato morala veliko bolj globalno nastopati in iskati tržne niše. To bi morala biti strateška usmeritev slovenskega gospodarstva, ki je zaradi svoje strukture lahko veliko bolj prilagodljivo od nekaterih drugih.

Kovač: Vlada zamudila priložnost za pogajanja s socialnimi partnerji
Kovač je tudi ocenil, da je vlada zaradi samega postopka njenega oblikovanja, zamudila veliko priložnost za pogajanja s socialnimi partnerji. Zato obstaja velika nevarnost, da bomo dobili sveženj ukrepov, ki zaradi nasprotovanja socialnih partnerjev, predvsem sindikatov, ne bo dosegel mikro ravni, kar pomeni, da ne bo deloval.

Kot pravilno pa je Kovač ocenil usmeritev k nadaljnji razbremenitvi gospodarstva. Vlada bo morala ob odpuščanju delavcev močneje ukrepati na trgu dela, in sicer na način, da se bo stroške reševanja trga dela prevesilo s podjetij na državo.

Generalni direktor zbornice Samo Hribar Milič pa je tudi ocenil, da je trenutna kriza resna, poleg tega pa naj bi se v prihodnjih tednih še zaostrila, hkrati pa je tudi priložnost, da se gospodarstvo lahko znebi nekaterih slabih stvari.

B. K.