Foto:
Foto:
Labodje jezero bosta v Edinburghu uprizorila baletni ansambel iz Pensilvanije in Moskovski simfonični radijski orkester.

Med najzanimivejšimi dogodki festivala, ki bo potekal med 14. avgustom in 4. septembrom, organizatorji napovedujejo opero Klinghofferjeva smrt in večer kurdske glasbe, na katerem bodo predstavili glasbo Iraka in Irana. V treh tednih se obiskovalcem festivala, ki je znan po nekonvencionalnih predstavah gledaliških in glasbenih skupin, obeta tudi gostovanje baletne skupine iz Pensilvanije, uprizoritev celotnega opusa irskega dramatika Syngea, japonski predstavi Nora ženska pri reki Sumida in Polž ter številni koncerti in plesne predstave.

Organizatorji priporočajo tudi:
Ogleda vredne so tudi glasbena komedija L’Amour Masqué, cerkvena prilika Curlew River, Labodje jezero, koncertni uprizoritvi Tristan in Izolda ter La Clemenza di Tito, obetajo pa se tudi koncerti, na katerih bodo poustvarili dela Adelaide di Borgogna, Ariadne auf Naxos in Zaide.

Opera po resničnih tragičnih dogodkih
Klinghofferjeva smrt, ki jo je dobitnik Pulitzerjeve nagrade John Adams napisal v sezoni 1990/91, buri duhove od svojega nastanka. Ker so skladatelja zaradi zabavljaštva čez judovskoameriško družino obtožili antisemitizma, so morali en prizor celo umakniti. Tokrat bo opero o ameriškem Židu Leonu Klinghofferju, ki so ga palestinski ugrabitelji vrgli čez krov parnika, uprizorila Škotska nacionalna opera, šlo pa bo za sploh njeno prvo uprizoritev na Otoku.

Izraelsko-palestinski izdelek
V znamenju sloge in sovraštva na Bližnjem vzhodu pa bo tudi nastop Zahodno-vzhodnega orkestra Divan, ki sta ga ustanovila izraelski skladatelj Daniel Barenboim in palestinski intelektualec Edward Said. Orkester skuša združevati židovsko in arabsko glasbo.