Nekateri kritiki so projekt označili za absurd, drugi pa za
Nekateri kritiki so projekt označili za absurd, drugi pa za "močno izjavo na temo plodnosti in ustvarjalnosti". Foto: YouTube
Končna umetnina je videti kot nekakšen Rorschachov test. Foto: YouTube

Švicarska umetnica performansa Milo Moiré se je letošnjega umetniškega sejma v Kölnu udeležila z nenavadnim projektom: abstraktne akvarele je "rojevala" tako, da je iz svoje vagine iztiskala jajca, napolnjena s črnili in akrilnimi barvami. Projekt PlopEgg Painting je, odvisno od posameznikovega stališča, bodisi inovativen podvig performativne umetnosti ali pa samo obupan poskus šokiranja v imenu umetnosti.

Da je ustvarila svoje unikatne umetnine, se je Moiréjeva popolnoma gola postavila nad na tla položeno belo platno, nato pa nad njim "izlegla" jajca, ki so se razbila v barvne, abstraktne vzorce. Potem je platno še prepognila in nastalo sliko spremenila v simetrično podobo, ki morda spominja na maternico.

Umetnica pravi, da njeno delo "uteleša sproščeno in ustvarjalno moč" ženskosti, zemeljski, zapackani odtenki na platnu pa naj bi bili aluzija na porod oziroma rojstvo. "Pri ustvarjanju umetnin uporabljam prvinski izvor ženskosti - svojo vagino," je na primer pojasnila pod enim izmed svojih videov na YouTubu.

Moiréjava kljub svoji domnevni "šokantnosti" ni prva umetnica, ki ustvarja s svojimi intimnimi deli: še bolj razvpita je denimo Avstralka Casey Jenkins, ki je za svoj performans Casting Off My Womb uporabila volno, ki si jo je vlekla iz vagine. Performans traja, tako kot ženski menstrualni cikel, 28 dni.