Film Trouble the Water je doživel kar dvojno premiero: glavna 'junakinja' v Park Cityju ni le predstavljala filma, ampak tudi - rodila. Foto: Reuters
Film Trouble the Water je doživel kar dvojno premiero: glavna 'junakinja' v Park Cityju ni le predstavljala filma, ampak tudi - rodila. Foto: Reuters
Frozen River
Ne samo, da je Ray Eddy mož zapustil dva dni pred božičem, pred tem je zapravil tudi vse njihove družinske prihranke. Ker mora poskrbeti za svoja otroka, se Ray loti nezakonitih poslov - tihotapljenja nezakonitih priseljencev v Ameriko. Film Frozen River je na festivalu dobil nagrado žirije. Foto: Spletna stran filma
James Marsh
Dokumentarec Man on Wire britanskega režiserja Jamesa Marsha je bil edini, ki je dobil tako nagrado občinstva kot tudi žirije. Foto: EPA
William H. Macy
Prireditev je povezoval William H. Macy. Kdo ve, kaj je navdahnilo njegovo kavbojsko opravo; morebiti bližina Skalnega gorovja. Foto: EPA
MPremiera filma The Wackness
Že dolgo pred premiero filma The Wackness so ljudje ugibali, kako bo videti filmski poljub Mary-Kate Olsen in (precej starejšega) Bena Kingsleya. Cenzurirano različico sta pokazala na rdeči preprogi. Foto: Reuters

Frozen River je film o materi samohranilki, ki najde rešitev za svojo finančno stisko - "spajdaši" se z žensko iz indijanskega plemena Mohawk, s katero tihotapita ljudi čez ameriško-kanadsko mejo. Filmski prvenec režiserke in scenaristke Courtney Hunt je v soboto v Utahu dobil nagrado za najboljši ameriški film v tekmovalni sekciji festivala Sundance.

Najboljši dokumentarec je postal Trouble the Water, srce parajoča zgodba o paru iz New Orleansa, ki je za las ušel smrti v orkanu Katrina, nato pa mora na novo začeti svoje odplavljeno življenje. Tia Lessin in Carl Deal sta v svojem filmu uporabila posnetke poplav, ki jih je s svojo kamero ujela Kimberly Rivers Roberts.

Samo od nagrad se ne da živeti ...
Občinstvo je za svoj najljubši film izbralo komedijo The Wackness, v kateri je psihiater (Ben Kingsley), ki "pomaga" mladoletnemu uživalcu marihuane, hkrati njegova najboljša stranka. "Pri vsem skupaj gre za to, da navežeš stik z občinstvom, ne pa nujno s studiem ali agenti ali komer koli," je v zahvalnem govoru cinično pripomnil režiser in scenarist Jonathan Levine; njegovega filma namreč v nasprotju s pričakovanji ni odkupil noben distributer.

Ganjeni Tarantino
Festival Sundance je navsezadnje nekakšna velika tržnica, na kateri se studiji bojujejo za odkup pravic za distribucijo neodvisnih filmov. Frozen River je. denimo, za manj kot milijon dolarjev odkupil Sony. Quentin Tarantino, ki je bil tudi član žirije, je film opisal kot "čudovit prikaz revščine v Ameriki, ki mi je vzel sapo, zadnjo uro pa mi je srce stisnil v primež".

Organizatorji festivala so letos posebno pozdravili pojav nove generacije ameriških režiserjev - tistih, ki so se rodili za generacijo "baby booma" in so zdaj našli svoj glas v filmski industriji.

Od vrvohodcev do "črnega zlata"
Švedski režiser Jens Jonsson je za film Kralj pingponga, v katerem sprta brata med počitnicami odkrijeta nenavadno družinsko preteklost, dobil nagrado za najboljši tuji film. Med neameriškimi dokumentarci je najbolj prepričal britanski Man on Wire, resnična zgodba o vrvohodcu Philippu Petitu, ki se je leta 1974 po žici sprehodil med stolpoma Svetovnega trgovinskega centra.

Nagrado občinstva je dobil Fields of Fuel, projekt režiserja in aktivista Josha Tickella, ki poziva k prenehanju ameriške odvisnosti od nafte.

Captain Abu Raed, prvi jordanski celovečerni film na Sundanceu v zadnjih 50 letih, je dobil nagrado občinstva svetovne kinematografije. "To je kot sanje," so bile besede šokiranega režiserja Amina Matalke.

Žirija, v kateri so sedeli tudi Marcia Gay Harden, Diego Luna in Sandra Oh, je posebno nagrado žirije za "skupinska prizadevanja" namenila igralski zasedbi filma Choke. V tej filmski adaptaciji romana Chucka Palahniuka med drugim igrata Sam Rockwell in Anjelica Huston.

Poglejmo še enkrat zmagovalce v glavnih kategorijah:

Nagrade žirije
Igrani film: Frozen River (r: Courtney Hunt)
Tuji igrani film: Ping Pongkingen /Kralj pingponga (Švedska, r: Jens Jonsson)
Dokumentarec: Trouble the Water (r: Tia Lessin in Carl Deal)
Tuji dokumentarec: Man on Wire (VB, r: James Marsh)

Nagrade občinstva
Igrani film: The Wackness (r: Jonathan Levine)
Tuji igrani film: Captain Abu Raed (r: Amin Matalqa)
Dokumentarec: Fields of Fuel (r: Josh Tickell)
Tuji dokumentarec: Man on Wire (VB, r: James Marsh)

Posebne nagrade žirije
Igrani film: Párpados azules / Modre veke (Mehika, r: Ernesto Contreras)
Dokumentarec: Greatest Silence: Rape in the Congo (r: Lisa F. Jackson)
Nagrada za delo celotne igralske zasedbe: zasedba filma Choke (r: Clark Gregg)

A. J.